promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy svéd város megadóztatja a koldusokat
Borítókép:  sverigesradio.se
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az eskilstunai önkormányzat nem nézi tovább karba tett kézzel, hogy a koldusok ugyanúgy kéregessenek az utcán, mint eddig. Engedélyt kell kiváltaniuk, mely 250 koronába fáj. Aki nem fizet, az nagyon pórul jár.

[[adv]]

A svédországi Eskilstuna önkormányzata végső lépésre szánta el magát. A svéd politikai döntéseket kívülről nézve kirekesztőnek nehezen lehetne nevezni, rendkívül befogadó, szívélyes országról van szó, ám az eskilstunai döntnökök úgy határoztak, hogy engedélyhez kötik a koldulást a városban. Magyarul előre megadóztatják azokat, akik az utcán szeretnének kéregetni.

A koldulási engedélyt három hónapra 250 svéd koronáért adják ki, ami átszámítva nagyjából 7 400 forint. A dokumentumot a rendőrségen lehet kérni, személyigazolvány felmutatása kell hozzá. Amennyiben augusztus 1-jétől valaki az engedély hiányában kezd el koldulni, s elkapják, 4 000 koronát kell befizetnie. Ez közel 120 ezer forint.

„Megnézzük, hogy fog működni”

– kommentálta az új szabályt Jimmy Jansson, a város polgármestere a Guardiannek. Abban reménykednek, hogy maga a bürkoratikus folyamat is sok rászorulót a rendőrségre terel majd, s onnan nagyobb eséllyel jutnak majd el segítő szervezetekhez.

Akik bírálják a törvényt, azt mondják, a romániai és bulgáriai cigányok, akik közül sokan koldulnak Eskilstuna utcáin, ettől még nem hagyják abba a kéregetést, sőt legálisan folytathatják a dolgot. Plusz sokan attól is tartanak, hogy a helyi koldusmaffia kihasználja majd az új eljárást, kiváltják az engedélyeket, s aztán elveszik a koldusok összegyűjtött pénzét.

Az SVT televízió tudósítása szerint már többeket begyűjtött a rendőrség a szabály életbe lépése óta, akik nem váltották ki engedélyt, de koldultak. Viszont nyolc személy már megszerezte az engedélyt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás