promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Százezer elkobzott késből készült emlékmű Angliában
Borítókép:  theglobeandmail.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Knife Angel, így hívják azt a monumentális szobrot, melyet az Angliában és Wales elkövetett késeléses bűncselekmények után elkobzott szúróeszközök pengéiből készített egy művész. Az erőszak elleni szimbólumként magasodik, s városról városra járva üzen az embereknek. Bár Londonban is rengeteg embert késelnek meg évente, ide egyelőre még nem jutott el a műemlék.

21484 – akár egy magyar NB I-es forduló átlagnézőszáma is lehetne ez a szám, de nem az. Ennyi embert késeltek meg 2018-ban Angliában és Walesben 2018-ban a brit igazságügyi minisztérium szerint. Magyar szemmel nézve elképesztően magas szám, Nagy-Britanniában kilenc éves csúcs a késsel elkövetett bűncselekmények sorában. Londonban természetesen kiemelkedően sok volt az ilyen bűncselekmény, mégsem ott állítottak emlékművet a figyelem felkeltése céljából.

Knife Angel, így hívják a szobrot, mely 2014 és 2017 között készült. Összesen százezer kés pengéjét használta fel az építésekor Alfie Bradley, mindegyik kést a rendőrök kobozták el késeléses bűncselekményeket követően. Bradley szerint a szobor az agresszió és az erőszak elleni szimbólum.

(Fotó: thetab.com)


A nyolc méter magas emlékművet 2017-ben Liverpoolban, majd Hullban állították ki, végül idén márciusban megérkezett a coventry-i katedrális elé. A pengékből összerakott angyal szárnyaiba belevésték az áldozatok hozzátartozóinak üzeneteit.

„Állj meg és gondolkozz, A kést nem gyilkolásra tervezték, A szeretetet választjuk” - csak néhány a számtalan üzenetből.

A Knife Angel ebben a hónapban Birminghambe utazik, néhány hétig ott „tiltakozik” a növekvő ütemű késeléses támadások ellen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás