promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létavértes méretű városban építik Nyugat-Európa giga-felhőkarcolóját
Borítókép:  guardian.co.uk
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Soha nem épült még felhőkarcoló olyan térségben és olyan kicsi városban, mint a dániai Brande. A jól menő Bestseller ruhacég állítja, azért építené meg a 320 méteres felhőkarcolót, hogy valamit „visszafizessen” a településnek, ahonnan kinőtt. Valójában arról van szó, hogy Dánia leggazdagabb embere megünneplené önnön nagyságát.

310 méteres magasságával jelenleg a 95 emeletes londoni Shard, korábbi nevén London Bridge Tower Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a hangsúly a jelenlegen van. A neves építészeti iroda, a Dorte Mandrup már el is készítette a terveit a Bestseller Tower-nek, melyet a hétezres lakosú Brande városába terveznek. A település csaknem az ország földrajzi középpontja. Magyarországon nagyjából Kisteleken és Létavértesen élnek ennyien, ha jártunk a településeken, el tudjuk képzelni, hogy festenének egy ekkora épülettel a város közepén.

Egyfajta irányjelző lenne, mely felhelyezné a térképre Brande várost

– mondta a Guardiannek Anders Krogh Vogdrup, az iroda vezető tervezője azon a szavazáson, melyen a helyi önkormányzat elfogadta az épület terveit.

(Fotó: guardian.co.uk)


Hogy honnan lenne a beruházásra pénz? A Bestseller fast-fashion cég tulaja Anders Holch Povlsen, aki Dánia leggazdagabb embere. A vállalatot 1975-ben alapította meg Brandéban, s a mostani kommunikáció szerint a Bestseller szeretne valamit visszaadni a sikerekből a településnek, ezért a gigantikus vállalkozás. A Promotions szerkesztőségéből inkább úgy tűnik, saját nagyságát ünnepelné az építkezéssel, mert hogy a tájba biztosan nem simulna bele egy százemeletes épület, az biztos.

A Guardian azt írja, nem ez lenne az első vidéken épült felhőkarcoló a világon: a Japánban található Sky Tower 41 is ilyen. Az biztos, hogy ha a Bestseller torony megépül, 50-60 kilométerről is látszani fog, Dánia ugyanis lapos, mint egy kétforintos.

Helyben nem sokan ellenzik a torony építését – helyi újságírók szerint –, a koppenhágai Rokokoposten egyik újságírója viszont cikkében azt javasolta, érdemes lenne a tervekbe belevenni a torony tetjére biggyesztett óriási szemet, mint ami a Gyűrűk ura trilógiából ismert Sauron tornyán látható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás