Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ilyen a hangja a marsi szélnek

Ilyen a hangja a marsi szélnek

Színes

Ilyen a hangja a marsi szélnek

Színes

Promotions 17:16
A NASA egyik legkülönlegesebb űrszondája, az InSight november 26-án landolt a Marson. Ennek fő feladata, hogy többet megtudjunk a bolygó belső szerkezetéről. A marsjáró erényei közé tartozik, hogy 5 méter mélyen le tud fúrni a földbe a bolygón, így olyan minták kerülhetnek elő, mint még soha.

Ezeknek az eredményeit, ha kielemezték a szakértők, roppant érdekesek lesznek, de most még az is felcsigázta őket, hogy először hallhatták a marsi szél hangját. Az InSight egy továbbfejlesztett szonda, tehát nem csak képet, hanem hangot is tud rögzíteni. A különlegességet egy légnyomás-érzékelő, valamint egy szeizmométer együttesen vette fel. Elképesztő ilyen dolgokat hallani 146 millió kilométer távolságból.

A hangot teljesen véletlenül rögzítették, mivel csak a mozgásokat vizsgálták. Ez volt az első alkalom, hogy fültanúi lehetünk egy idegen bolygó hangjának. A szél éppen a szonda napelemei között süvít át, amikor felveszi a szerkezet.

A szél amúgy igen csak kellemes a Marson, úgy számították, hogy a felvételkor 16-24 km/h közti sebességgel fújhatott. A The Guardian a videójában összeszedte a NASA közétett hangfelvételeit. Ezt érdemes fülhallgatóval hallgatni, de a kutatók fel is erősítik nekünk, szóval egy laptop hangszóróval is tökéletesen kivehetjük, ami tényleg földöntúlinak hangzik.

(Torony)

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria