promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most már a mobilodnak is lehet saját ujja
Borítókép:  marcteyssier.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Egy franciaországi kutatócsoport ezt nem így gondolja, és azon dolgoznak, hogy a jövőben az okostelefonok képesek legyenek velünk kapcsolatba lépni, illetve bizonyos szempontból mozogni.

Az ő találmányuk a MobiLimb, ami egy, a mobiltelefonra csatlakoztatható robotujj. Körülbelül egy felnőtt ember mutatóujjának megfelelő méretű mechanikus ujjat kell elképzelni, amelyet a telefon Micro USB portján keresztül tudunk csatlakoztatni, 5 szervo motorral mozog, és egy Arduino mikrokontroller hajtja.
Most már a mobilodnak is lehet saját ujja kép2

Igazából semmilyen világmegváltó funkcióra nem lesz képes, csak leginkább arra, hogy megérintse, gyengéden cirogassa a kezünket telefonálás vagy írogatás közben, mozgással jelezze, ha üzenetünk érkezett, de használhatjuk joystick-vezérlőként, valamint ráhúzhatunk különböző „jelmezeket”, például olyat, ami úgy néz ki, mint egy macskafarok, és ilyenkor hasonló mozgást tud produkálni az eszköz, mint amikor a macska csóválja a farkát.
Most már a mobilodnak is lehet saját ujja kép3

Az sem kevésbé hátborzongató, mikor üzenet érkezése esetén a robotujj ezt úgy jelzi számunkra, hogy húzza maga után a telefont az asztalon, amiről személy szerint nekem elsőre az Adams Familyben szereplő kézfej jutott az eszembe.
Most már a mobilodnak is lehet saját ujja kép4
Most már a mobilodnak is lehet saját ujja kép5

Na de mi szükségem van nekem erre, tehetnénk fel a kérdést. Alapvetően az emberek többségét valószínűleg nem fogja lázba hozni, viszont biztosan meglesz az a réteg, aki már csak a poén kedvéért is rendel majd belőle.
Ugyan nevezhetnénk jelenleg egy vicces gadget terméknek is, azonban a fejlesztőknek hosszútávon komolyabb tervük is van ezzel az eszközzel. Marc Teyssier PhD hallgató és a kutatás egyik vezetője magyarázatot adott a projektre:
Az emberi művégtagok tekintetében – melynek célja, hogy a roboteszközökkel lépjen túl az emberi test korlátain – mi abban gondolkozunk, hogy robotvégtag segítségével lépjünk túl a mobileszközök korlátain (statikus, passzív, mozgásképtelen).
(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás