promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajnali óriás mennydörgés – felfedeztek egy új dinoszauruszt
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mintegy 200 millió éve élt, eddig ismeretlen, óriás dinoszauruszfajt fedeztek fel Dél-Afrikában – olvasható a Current Biology című tudományos lapban. A hosszú nyakú, kisfejű, növényevő, hüllőmedencéjű dinoszauruszok (Sauropodomorpha) egyik csoportjába tartozó faj a Ledumahadi mafube nevet kapta, ami szeszotó nyelven azt jelenti, hogy hajnali óriás mennydörgés.

A kutatók szerint a Dél-Afrikában kiásott maradványok olyan fajra utalnak, amely a híres brontoszaurusz közeli rokona volt és főként négy lábon járt. Ezt a mozgásformát később a brontoszaurusz fejlesztette tökélyre, a Ledumahadi azonban jóval korábban, a jura földtörténeti kor kezdetén próbálkozott már vele.

2012-ben kezdték el a feltárást a Johannesburgtól délre, a lesothói határ közelében, Free State tartományban lévő Clarens település külterületén. Már a munka elején kiderült, hogy a Ledumahadi óriási lehetett, a feltárt egyed egy kifejlett, nagyjából 14 éves állat volt,ami  mintegy 12 tonnát nyomott. 

A kutatások azt mutatják, hogy Dél-Afrikában már  a kontinens északi részén előforult gigászi húsevői, a Tyrannosaurusok vagy a Velociraptorok előtt is gazdag dinoszaurusz-ökoszisztéma létezett, melynek a hatalmas Ledumahadi is része volt.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás