promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
40 éves a legmenőbb hátizsák márka
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Idén ünnepli 40. születésnapját a tavaly hivatalosan is levédett művészeti tárgynak nyilvánított Fjällräven Kånken hátizsák. Ebből az alkalomból a svéd cég egy új, az ikonikus táska formatervezését idéző kollekciót dobott piacra, amelyet ősztől Magyarországon is elérhető lesz. A Kånken Essentials kiegészítők között találni hűtőtáskát, toll- és kulcstartót, pénztárcát és laptoptartót is. 

A Fjällräven története egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza.

Åke Nordin fiatal cserkészként rengeteget járt akkoriban túrázni barátaival, de egy-egy kirándulásra nagyon sok mindent kellett magukkal cipelni, a hátizsákok viszont nem voltak túl kényelmesek és jól kidolgozottak. A fiatal fiú gondolt egyet és családi házuk műhelyében fából, bőrből és pamutból összeeszkábált egy olyan táskát, ami megkönnyítette a cipekedést. Ez a gyerekkori élmény adta később a Fjällräven ötletét.

Nordin 1960-ban alapította meg a cégét, a hátizsákok akkor még egy külvárosi ház pincéjében készültek, de gyártottak sátrakat, speciális hálózsákokat és a túrázáshoz elengedhetetlen ruházatot is. 

A Kånkendesign 1978-ban jött létre a Svéd Cserkészek egyesületével közös összefogásból. Épp ebben az időszakban mutatták ki, hogy Svédországában a lakosság nyolcvan százaléka küzd hátproblémákkal, és ennek okaként az iskolás gyerekek akkoriban divatos oldaltáskáit jelölték meg. Åke Nordin előállt egy olyan megoldással, ami a súly egyenlő elosztásával megszüntette a problémát, és a felhasznált minőségi alapanyagoknak és az elkészítési módnak köszönhetően egy tartós, valamint kényelmes iskolatáskát dobott piacra.

A Kånken táskákat ma már 54 színvariánsban és 6 méretben lehet kapni, világszerte eddig több mint 3 milliót adtak el belőle. Az elmúlt 40 évben a márka pedig olyannyira részévé vált a skandináv kultúrának, hogy 2017-ben a Svéd Képzőművészeti és Design Társaság (Swedish Society of Arts and Crafts) levédett művészeti tárgynak nyilvánította a terméket.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás