promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bill Gates megadóztatná a robotmunkásokat
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Meglepő álláspontnak tűnik ez a világ leggazdagabb emberétől, aki bízik a technológia fejlődésében, és a mesterséges intelligencia fejlesztésének az egyik főszereplője, de nagyon is ésszerű magyarázatot adott a Quartz gazdasági honlapon megjelent nyilatkozatában.

Gates rámutatott, hogy a robotok megjelenésével és fejlesztésével számos ember munkáját lehet helyettesíteni, az automatizálás egy sor foglalkozás megszűnését eredményezi. Nagyon fontos, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani ezt a változást, legalább egy időre lassítsák az automatizálást és finanszírozni tudják az emberek foglalkoztatásának alternatív módjait.

Gates lehet unatkozik kicsit, de azért nem teljesen hülyeség és sci-fi amit mond. „Jelenleg egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa” - mondta Gates, aki szerint ez lehetővé teszi, hogy az emberek ne féljenek az innovációktól.

„Az adó határozottan jobb, mintha egyszerűen megtiltanának bizonyos dolgokat” - vélte a milliárdos amerikai üzletember, aki a robotadóból származó bevételeket egyebek között idős emberek gondozására és rászoruló gyerekek taníttatására is fordítaná.

Gates ötlete nem újdonság. A robotizálás és a robotok utáni adó kivetését egy sor európai szocialista politikus is támogatja, köztük Benoit Hamont, a francia Szocialista Párt megválasztott elnökjelöltje. Nem utasítják el a robotadó ötletét a csúcstechnológiai vállalatok vezetői sem, bár néhányan – köztük Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója - inkább azt tartanák helyesnek, ha nem a munkaadók, hanem az ügyfelek és fogyasztók viselnék ennek a terhét.

Az Európai Parlamentben február 16-án utasította el a robotadó bevezetését célzó törvényjavaslatot. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás