promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért pont 90 percig tart egy focimeccs?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elmúlt pár hétben a világ a katari foci-világbajnokságra figyelt, de vajon tudjuk-e a válaszokat a sport legelemibb kérdéseire?

Az elmúlt időszakban az egész világ Katarra figyelt, ugyanis az ázsiai országban rendezték a 2022-es világbajnokságot. Magyarországon is milliók tapadtak a tévéképernyők elé, hogy részesei lehessenek a népszerű sport legnagyobb ünnepének.

Az időpont meglepő lehet, mivel téli focimeccseket ritkán rendeznek így rendszeresen, főleg egy nagy világesemény kapcsán. A mérkőzések kapcsán nagyon sok szó esik a folyamatosan változó környezetről és a szabályokról is, hiszen most éppen a VAR tündöklését látjuk, amikor a sasszemű kütyü segítségével a szabad szemmel nem látható, de bírói döntést igénylő eseteket is könnyebben meg lehet ítélni.

Az idei világbajnokságon feltűnő a nagyon sok hosszabbítás, megesik, hogy egy meccsen 15 perc is összejön a két félidőből, a meccs pedig jócskán 100 perc felett járnak, persze, ha már arról van szó, hogy mennyi a hasznos játékidő, akkor nagy meglepetések érhetnek minket.

De mégis alapból honnan jön ez a 90 perc?

Először még 1866-ban játszottak kliencvenperces mérkőzést a felek, ekkor a sheffieldi és a londoni klubok válogatottjai vívtak nagy mérkőzést, amely komoly szabályok közé volt már szorítva. Ez az az időpont, amióta a 90 perc aranyszabály lett. Hivatalosan azonban csak 1897-től lép érvénybe ez a szabály. Korábban az ahány hely, annyi szokás elve érvényesült, így elég képlékeny volt, hogy hány percig tartott egy meccs. Sőt, valahol még szünet sem volt, félidők sem léteztek, csak egyben játszották le a mérkőzéseket.

1866-ban azért állapodtak meg a kilencven percben, mivel ez volt legközelebb a két térség szabályaihoz, valamelyest félúton a két hagyomány között, úgy gondolták ez lehet egy reális időkeret, amely után a játékosok is kellően elfáradnak, és amely még a közönség számára is élvezhető hosszúság lehet.

(Forrás: The SunFootball-Stadium.co.uk)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás