promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katari foci-vb: miért rikító narancssárga a hollandok meze, miközben a zászlójuk piros, fehér és kék? A válasz döbbenetes lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció/ANP JEROEN JUMELET
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az örök kérdés, amely mindig is foglalkoztatott, sokszor birizgálta a fantáziádat, ám megeshet, hogy soha nem néztél még utána.

Az elmúlt időszakban a katari foci világbajnokság tartotta lázban a fél világot, és még csak most jön a java majd. A végjáték hihetetlen meglepetéseket tartogathat, és a mérkőzések is egyre nagyobb téttel bírnak. A negyeddöntők után már például nincsenek versenyben azok a nemzetek, amelyeket korábban a többség a legjobb négy közé várt, sőt, a legtöbb magyar korábban arra tippelt,

hogy Németország vagy Brazília lesz majd a befutó a torna végén.

A németek már a csoportkörben távoztak, Brazília pedig a világbajnokság egyik legizgalmasabb végjátékát hozó mérkőzésen maradt alul tizenegyesekkel Horvátország nemzeti válogatottja ellen. De talán a világbajnokság egyelőre legjobb meccsét Argentína és Hollandia játszotta, az egyenlítésre a hosszabbítás 10. percében került sor, majd tizenegyesekkel Argentína ment tovább az elődöntőbe.

A meccs kapcsán ismét előjöhet az örök kérdés Magyarországon, hogy vajon miért narancssárga mezben játszanak a hollandok? Ez nemzeti örökség, történelmi adottság, és már rá sem kérdezünk, mivel annyira a retinánkba égett a hollandok kapcsán a narancssárga. Hollandia Orániai Vilmos alatt nyerte el a függetlenségét, és az ő színe volt a narancssárga, később olyan legendák is kapcsolódtak Orániai Vilmos tiszteletéhez, hogy a németalföldi gazdág ezért változtatták meg az eredetileg lila répa színét narancsszínűre.

A történet nem igaz, mivel már korábban is létezett ez a színű répa, ám tömegesen, és a korábbiaknál húsosabb zöldségekkel, amely Európában rövid idő alatt nagyon népszerű lett.

(Forrás: Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás