promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lekerült az átok a városról, miután döbbenetes dologra bukkantak egy parkoló alatt
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Történelmi pillanatoknak lehettek tanúi a sok keserűséget megélt lakosok.

A 15. században élt III. Richárd híres királya volt Angliának, akinek személyét William Shakespeare történelmi drámái is megidézték és megőrizték. Az igazságos Hunyadi Mátyás kortársa mégis méltatlan körülmények közt került sírba.

Richárd mindössze két évig uralkodott (1483–1485), Angliában hagyományosan az ő halálával számítják a középkor végét. Már a kezdetektől komoly csatározásokba bonyolódott a fellázadt nemesekkel, akiket a bretonok is támogattak.

1485-ben került sor a döntő ütközetre a király és a trónkövetelő Henrik között. Bár Richárd seregei számbeli fölényben voltak, mégis alulmaradtak a csatában, sőt maga az uralkodó – árulást kiáltva – szintén elesett.

Utóda, a győztes VII. Henrik Leicesterbe szállította Richárd holttestét, ahol két napra közszemlére tette egy templomban, hogy mindenki megbizonyosodhasson a király haláláról. A tetem ezután egy ferences kolostorba került, elföldelték, majd egy márvány-alabástrom emlékművel jelölték meg a sírt.

Richárd nyughelye ezután félezer évre feledésbe merült, 2013-ban azonban váratlanul felbukkant, és ez – kis túlzással – egy egész város, az „átok sújtotta” Leicester sorsának gyökeres megváltozását eredményezte.

Itt kapcsolódik be történetünkbe a második szál, a leicesteri focicsapat históriája. A ma is az angol első osztályban (Premier League) küzdő klubot 1884-ben alapították, és különösebben komoly eredmények nélkül húztak le 130 évet (1929-ben másodikak lettek), a 2015/2016-os szezonban azonban megtörtént a csoda.

A Leicester ugyanis kiscsapatként megnyerte az első osztály küzdelmeit, és azóta is az élboly egyik meghatározó tagja. A helyiek úgy hiszik, hogy ebben szerepet játszik az, hogy pár esztendővel korábban előkerült III. Richárd csontváza a belváros egyik parkolója alól.

Pedig a régészek nem sokat reméltek a 2012 augusztusában kezdődő ásatásoktól, de viszonylag gyorsan rábukkantak a maradványokra, és azokat sikerült a néhai uralkodó csontjaiként azonosítani. Éppen az alatt a parkoló alatt leltek rá legelőbb két lábszárcsontra, amely az R betűjelet viselte.

Nagyjából 200 kilométerre északra a Blackburn Rovers csapatában egy Jamie Vardy nevű játékos éppen akkoriban szerezte első gólját a bajnokságban – a csodacsatár később a Leicester sikereinek egyik záloga lett.

2015-ben Richárdot örök nyugalomra helyezték a leicesteri katedrálisban, a különleges ceremónián 35 ezer ember vett részt. Az uralkodó szelleme mindezzel nagyon elégedett lehetett, hiszen a focicsapat ebben a bajnoki szezonban megszerezte az említett bravúros elsőségét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás