promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mikre nem képes az ember? - Ismerd meg a világ leghidegebb futó maratonját
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az embert megpróbáltató hidegben még a szempillád is lefagy futás közben, de egyeseknek ez sem okoz problémát.

A világ egyik leghidegebb pontján járunk, ahol nem elég egy bundás csizma és egy vastag kabátocska. Isten hozott Jakutföldön! A téli időszakban mínusz 40 és 50 fok között ingadozik a hőmérséklet, de az sem kizárt, hogy még hidegebbet is megtapasztalsz. Ilyen viszontagságok közepette kerül megrendezésre három évente az Ojmjakon maraton - a világ leghidegebb futóversenye.

Január 22-én hatvanöt versenyző indult a maratonon a világ különböző pontjairól: Amerikából, az Egyesült Arab Emírségekből és Fehéroroszországból. Jakutföld leghidegebb településén, Ojmjakonban keltek útra, hogy eljussanak a szomszédos városba, Tomtorba, ami nem kevesebb, mint negyven kilométerre található a start zónától. Mondanunk sem kell, hogy az úton végig fagy volt és hó, a hőmérséklet pedig mínusz 53 fokra zuhant.

A többségnek még a szempillája is megfagyott futás közben.

Végül győztesként Vaszilij Lukin került ki, aki egy helybéli iskolában oktat testnevelést. Nem először ért elsőnek célba, már két sikeres futást is magáénak tudhat. Ezúttal három óra és huszonkét perc alatt sikerült megtennie a távot.

"Köszönet a szervezőknek, akiknek sikerült leküzdeniük a járvány okozta bonyodalmakat! Szeretnék még több futót látni a köztársaság minden részéből, Oroszországból és külföldről a jövőbeni maratonokon"

-  mondta Vaszilij, a nyertes.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás