promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forma-1: Verstappen elverte a Mercedeseket az időmérőn
Borítókép:  Giuseppe CACACE / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

2013 óta először fordult elő, hogy nem egy Mercedes nyerte az időmérőt az Abu-Dhabi Nagydíjon, a mostani a Red Bull holland pilótájának harmadik rajtelsősége.

A szezon utolsó időmérő edzésére készülhetett a Formula 1, azon az Abu-Dhabi Nagydíjon mely az utóbbi években már szokásosan a idényzáró helyszíneként szolgált. A szabadedzések elég unalmas hangulatban teltek, az eredmények alapján pedig egy idén már papírformának mondható Mercedes-Red Bull csata volt várható a pole pozícióért. 

Visszatért a mezőnybe a Szahíri Nagydíjat koronavírus fertőzés miatt kihagyó Lewis Hamilton, viszont a Bahreinben égési sérüléseket szenvedő Romain Grosjean sajnos ezt a hétvégét is kénytelen kihagyni, így kissé fura módon zárul le az F1-es pályafutása. Az ő helyén akárcsak egy hete, ezúttal is a korábbi kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi unokája, Pietro foglalt helyet.

A kvalifikáció első szakasza sok izgalmat nem hozott, viszont ezen a pályán ez az időszak elég látványos szokott lenni, hiszen akárcsak majd a verseny, úgy az edzés is még nappal kezdődik, de már villanyfényben ér véget. A Q1-ben végül Raikkönen, Magnussen, Russell, Fittipaldi és Latifi zártak a 16. helytől lefelé és estek ki már az elején.

A középső szakasz már hozott némi meglepetést, a Renault autói bár jól mentek a szabadedzések alatt, Esteban Ocon csak a 11., Daniel Ricciardo pedig a 12. helyen zárt mindössze. Mögöttük az utolsó Ferraris versenyére készülő Vettel, valamint Giovinazzi és Perez végeztek.

A Q3 végül kifejezetten izgalmasra sikeredett, Max Verstappen ugyanis mindössze 25 ezredmásodperccel volt gyorsabb Valtteri Bottasnál. A Mercedes finn pilótája is jó kört rakott össze, és bár az első rajtkocka nem jött össze, így is legyőzte csapattársát, Hamilton ugyanis a harmadik helyet szerezte meg. A britek hétszeres világbajnoka mellől Lando Norris indulhat a McLarennel.

A mezőnyből hárman is büntetéssel számolhatnak, közülük pedig ketten is fixen a mezőny végéről lesznek kénytelen indulni, miután cserélték az erőforrás részegységeiket, ezzel pedig átlépték az éves limitet.

A Racing Pointnál Sergio Pereznek a belső égésű motort, a hőenergia-visszanyelőt (MGU-H) és a turbót cserélték, amiből összesen hármat lehet felhasználni, míg a Haas pilótája Kevin Magnussen új energiatárolót és a központi elektronikát kapott, ebből kettő az engedélyezett egy évre. Szintén szomorkodhat Charles Leclerc is, ő egy három helyes büntetést kapott a múlt heti rajtbalesete miatt, így a 9. helyett a 12. pozícióból rajtolhat majd.  

A futam vasárnap 14:10-től indul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás