promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forma-1: Új győztes született, Perez nyerte a Szahíri Nagydíjat!
Borítókép:  Bryn Lennon / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az idei második verseny is elég őrültre sikerült Bahreinben. A Racing Point és mexikói versenyzője is először nyert, utóbbinak 193 futam kellett ehhez.

Különlegesnek ígérkezett a szezon utolsó előtti futama Bahreinben. A Forma-1 mezőnye maradt ugyanazon a helyszínen ahol egy hete is versenyeztek, de ezúttal egy másik, sokkal rövidebb vonalvezetésen kellett helytállni.

A hétszeres bajnok Lewis Hamilton a koronavírus, míg Romain Grosjean a múlt heti brutális balesete miatt volt kénytelen kihagyni a mostani futamot. Hamiltont az eddig a Williamsnek versenyző George Russell helyettesítette, Grosjean helyére pedig Pietro Fittipaldi érkezett a Haas csapatához. Mivel Russell csapatot váltott, ott is megüresedett egy hely, ezt a brit tehetség, Jack Aitken töltötte be.

Az időmérő edzésen Valtteri Bottas szerezte meg a pole pozíciót mellé Russell fért be az első sorba. Mögéjük a Red Bullal Max Verstappen, valamint a Ferrarival Charles Leclerc kvalifikált

A rajt utáni pillanatokban utóbbi kettő esett ki nagyon hamar a versenyből. Russell kitűnően kapta el a rajtot Bottas viszont csatába került, Verstappen, Leclerc és a kiválóan startoló Sergio Perez támadták. Ez a hármas végül összeakadt, a holland és a monacói pilóta pedig a kavicságyban valamint a falban végezték, a Safety Cart pedig a pályára küldték. 

Az újraindítás után Russell maradt az élen, Bottas a második, Carlos Sainz Jr. pedig a harmadik helyen állt. Az első boxkiállásokig a legnagyobb harc is ezért a pozícióért folyt. Alexander Albon és az elején a mezőny végére visszaeső Perez üldözték Norrist, végül a 20. körben lépték át. A Racing Point mexikói versenyzője fantasztikus tempóban jött előre és elég hamar a top 10-ben találta magát.

Az élmezőnyből először Sainz jött ki kerékcserére, ő a 29. körben kapott friss gumikat, míg a két Mercedes sokkal tovább bírta a közepes keveréken, Russell a 46., Bottas pedig az 50. körig tudott elmenni. Az 55. körben Nicolas Latifi autója állt meg a pálya szélén, ami miatt jött egy nagyon rövid Virtual Safety Car fázis. Sainzot kihozták ez idő alatt egy újabb cserére, de mivel hamar belengették a zöld zászlót, így sokat bukott vele. 

Kicsivel később Perez, Stroll és Ocon kezdett harcolni a dobogóért, a mexikói pedig továbbra is kiválóan ment, így átvette a harmadik helyet. Alig telt el pár kör és jöhetett be megint a biztonsági autó, Jack Aitken koccolta le a falat. A fázis alatt viszont drámai helyzet zajlott le a Mercedes garázsa előtt. Bottas és Russell is kijött friss gumikért, a csapat viszont összecserélte őket, így ezzel rengeteget időt veszítve. A finn a 4., a brit pedig az 5. helyre csúszott vissza.

A ritka hiba után Perez az élre került, őt Esteban Ocon és Lance Stroll követték, az utolsó 20 körben pedig jött az újabb dráma. Russell hiába jött fel a második helyig, bal hátsó defekt miatt ismét be kellett jönnie a boxba, így hét körrel a vége előtt két Racing Point és egy Renault volt a dobogón.

A legvégén ennek köszönhetően új győztest avattunk, Perez pályafutása első győzelmét aratta, akárcsak csapata a Racing Point, melynek utoljára egy jóval korábbi elődje, a Jordan istálló büszkélkedhetett hasonlóval. Ocon bejött a másodiknak és először állhatott ezzel dobogóra, Stroll harmadik helyével pedig csapata első dupla pódiumát ünnepelhette.

A folytatás egy hét múlva következik a szezonzáró Abu-Dhabi Nagydíjjal.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás