promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
MotoGP-Emilia Romagna: Vinalesnek kijött a lépés
Borítókép:  ANDREAS SOLARO / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Misano is duplázott a versenynaptárban, ami idén abszolút nem szokatlan. Az olaszok boldogok lehettek a kisebb kategóriák miatt, míg a Yamaha spanyol versenyzője végre vasárnap is jól teljesített.  

Emilia Romagna

Normál esetben San Marinói Nagydíjnak hívják és nevezik a versenyt amit Misanóban tartanak a MotoGP számára. Idén viszont kicsit minden más, a koronavírus nagyon átírta az alapvető forgatókönyveket.

Ennek köszönhető az is, hogy a Gyorsasági Motoros Világbajnokság nem hagyja el az öreg kontinenst, mindent Európában bonyolítanak le, bármennyire is szerették volna, hogy ez másképpen legyen. 

Több helyen is dupla fordulókat tartanak és a mostani helyszín tekintetében sem volt ez másképp. Ha viszont már így alakult, akkor kellett egy új név a második misanói versenynek. Ez lett az Emilia Romagna, egy tartomány neve, ami Olaszország része, de San Marinóval határos és azt mondják, ha jó kulturális programokat keresünk vagy gasztronómiai érdekességeket, akkor érdemes oda ellátogatni. 

Sokszor lehet párhuzamot vonni a Formula-1 és a MotoGP között, de ez még erre a helyszínre is igaz, hiszen előbbi visszalátogat idén Imolába, és ugyanezt a nevet fogja majd kapni az ottani futam is. 

Morbidelli nyugalma

A hétvége egyik legviccesebb jelenete volt, amikor Franco Morbidelli konkrétan lekéste a sajtótájékoztatót.

A dologban nem is ez volt a leghumorosabb, hanem az a rész, amikor a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi hatalmas lazasággal felhívta őt telefonon, hogy egyébként merre jár, hiszen már csak rá vár mindenki. 

Mindezt tetézte, hogy a Rossi mellett ülő Andrea Dovizioso is elkezdte kivesézni a dolgot. A párbeszéden is jót lehet mulatni, azon meg aztán végképp, amikor az SRT motorosa végre megérkezett, majd hatalmas nyugalommal ült le, és kezdett neki a programnak. 

A Ducati sztori

Az a kérdés, hogy ki hova igazol a következő szezonra, mindig izgalmas. Viszont a Ducati esetében egyre furább a helyzet. Adott egy Doviziozo, aki már eleve nem érezte jól magát a csapatánál, viszont mindeközben tud néha villantani valamit, és ezután a hétvége után még mindig vezeti a pontversenyt.

Ebből következik, hogy simán lehet belőle világbajnok az idén, amivel nagyon hosszú próbálkozást zárna le sikeresen.

Elvégre az utóbbi években Marc Marquez volt a fő ellenség mindenkinek, ha ezt akarta elérni és általában véve Dovi volt a legközelebb hozzá. 

Nos a kapcsolat olyannyira megromlott, hogy a csapat látványosan nem törekedik a szép befejezésre, a versenyzőjük biztosan távozik, pedig így, hogy Marquez kiesett a képből, a sérülése miatt még simán lehet, hogy egy nagy köszönettel tartoznak majd neki a szezon végén. 

Futamok

A Moto3 mindig izgalmas, a legkisebb kategóriában tényleg az utolsó kanyarok döntenek a legtöbbször.

Ezúttal sem volt unalmas a versenyük, a győztes kiléte pedig több szempontból is érdekes. Az a Romano Fenati tudott nyerni, aki inkább a balhéiról volt híres, mintsem a kiváló eredményeiről. Alapvetően egy tehetséges fiatalról van szó, mégis furán alakult eddig az ő karrierje. Annak idején egyszer odarúgott aktuális ellenfelének, pár év múlva a fék karját akarta behúzni a mellette lévőnek. Még mindig küzd, és a mezőnyben van, ezúttal pedig tizenkettedik győzelmét aratta, míg a Husqvarna számára ez volt az első. 

A Moto2-ben a verseny is meglett szakítva a romló időjárás miatt, végül Enea Bastianini nyert Marco Bezzecchi előtt, a MotoE-ben pedig ugyanaz a Matteo Ferrari lett a legjobb, mint egy héttel ezelőtt.

Az olaszok tehát nem panaszkodhattak, hiszen négy kategóriából háromban is valamelyik saját versenyzőjük nyert.  

A királykategóriában meglett az idei szezon hatodik győztese, ő pedig Maverick Vinales, akinek a pole pozíció múltkor is meglett, ám a futamon a versenytempója elég szenvedős volt. Szombaton most nem ő lett volna a leggyorsabb, hanem a hétvége igazi balszerencsése, Francesco Bagnaia. A Pramac motorosa pole pozíciós időt ment ugyan a kvalifikáción, de mivel az utolsó kanyart túlságosan kiszélesítette, ezért azt elvették tőle, a spanyol vetélytárs pedig megörökölte az első rajthelyet. 

A futamon is gyorsabb volt az olasz, de hét körrel a vége előtt eldobta a gépet, így pedig Vinales kényelmes előnnyel tudott nyerni.

Mögötte Joan Mir lett a második, míg Pol Espargaro behozta a KTM-et a dobogó legalsó fokára. Akiket még érdemes kiemelni ebből a kategóriából az Rossi, valamint Alex Marquez. A doktornak ugyan jó volt a tempója, de bukott ő is, végül fel kellett adja a futamot, viszont a VB címvédő testvére végre ráérzett a motorra. Az edzéseken látott bíztató tempó után most egy hetedik hely jutott neki, ami az eddigi szenvedéshez képest kifejezetten jónak mondható. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás