Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kizárták az oroszokat a tokiói olimpiáról és a katari foci-vb-ről

Kizárták az oroszokat a tokiói olimpiáról és a katari foci-vb-ről

Sport & Szabadidő

Kizárták az oroszokat a tokiói olimpiáról és a katari foci-vb-ről

Sport & Szabadidő

TK 12:24

Négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpia és világbajnoki részvételtől a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a laboratóriumi eredmények manipulálása miatt – írja az NSO.

A lap szerint a WADA hétfői, lausanne-i ülésén egyhangú döntést hozott, miszerint a nemzetközi sporteseményekről négy évre kizárja az oroszokat. Azonban ez a döntés nem érinti azokat a sportolókat, akik bizonyítani tudják, hogy nem vettek részt a laboratóriumi eredmények manipulálásában. Ők függetlenként indulhatnak a versenyeken, ám a bemutatásukkor, illetve az esetleges eredményhirdetéseknél orosz zászlót és orosz himnuszt nem láthatunk sem a tokiói olimpián, sem a katari labdarúgó-világbajnokságon.

Oroszország 2015 óta nem szerepel az atlétikai világeseményeken, sportolóik – a fentebb említett feltételek mellett – független színekben indulhatnak. A 2018-as phjongcsahangi téli olimpián 168 orosz sportoló indult semleges színekben.

A Doppingellenes Világszervezet közleményében kingsúlyozta, hogy a tiltás nem vonatkozik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári mérkőzéseire, illetve a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőjére – ezt az eseményt is az orosz városban rendezik. James Fitzgerald WADA-szóvivő mindezt azzal indokolta, hogy a futball Eb és a BL-finálé sem multisport esemény, vagy világbajnokság, hanem regionális, egy sportágat érintő torna – írja a lap.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek (RUSADA) 21 napja van fellebezni, és ha ezt megteszi, akkor a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) dönt a kérdésben.

Borítókép: Forrás: AFP/Damien Meyer