promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy rendőrségi besúgó jelentése a magyar focihuliganizmus őskorából
Borítókép:  hirado.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Besúgnak Blog közétette a valószínűsíthetően legkorábbi ügynöki jelentést, melyet az újpesti focihuligánokról írt egy "Japán" fedőnevű besúgó. Az illető megmártózott a magyar huligánéletben, eredetileg a ferencvárosi B középbe kellett beépülnie.

A Besúgnak Blogot Koós Levente szerkeszti, aki a Kádár-rendszer állambiztonságának sporttal, főképp focival kapcsolatos munkájáról, rendőrségi, ügynöki jelentéseiről tesz közzé anyagokat időről időre. A legtöbb cikk a Ferencváros táborába beépülni igyekvű III/III-asok tevékenységéről szól, de akadnak más, magyar témájú írások is a blogon. Ilyen az Újpesti Dózsa drukkerei által okozott botrányt boncolgató anyag is, mely minden valószínűség szerint a legelső hivatalos dokumentum, mely az Újpest huligánjairól szól.

Az írást a „Japán” fedőnevű ügynök jegyzi 1982-ből, aki a Ferencváros B-közepébe beépített rendőrségi besúgó volt. Ezúttal a nagy rivális lilák drukkereinek tevékenységéről számolt be, íme:

Tudomásom szerint a IV. kerületben történt egy bűncselekmény. A Dózsa-Volán mérkőzés idején történt. Egy csoport szurkoló a Váci úton meg akarta dobálni a Volán buszt, de nem jött, ekkor mindenki eldobálta a köveket. B. István egy arra haladó távolsági buszt dobott meg véletlenül. Utána a Váci úton lévő művelődési házhoz értek, ahol nem akarták őket beengedni. Ebből verekedés támadt, egy rendőr alezredest leütöttek. A rendőrségen mindenki B. István ellen vallott, így a rendőrök nem hitték el, hogy nem ő a tettes. B. István elmondásai szerint beismeri, hogy a buszt megdobta, de nem ő ütötte le a rendőrt, ő volt az, aki segített a rendőrnek felszállni, így lett véres a kabátja. Tudomásom szerint az elkövető M. Géza.

Ezután következik egy némiképp zavarosabb rész, mely arról szól, hogy M. Gézának rendőr ismerősei vannak, s ellene nyugodtan vallhat bárki. A huligánok közül azonban a jelentés szerint mindenki B. István ellen vallott.

(Fotó: besugnak.blog.hu)


Az Újpest-Volán összecsapást március 3-án rendezték, Kardos duplájával az Újpest győzött 2-1-re. A bajnokságot abban az évben a Rába ETO nyerte, második a Ferencváros, harmadik a Tatabánya. Az Újpest az ötödik helyen végzett, míg a Volán kiesett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás