promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Úgy tűnik, hogy az Újpest előző tulaja semmizhette ki a jelenlegit
Borítókép:  mno.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gyanú szerint T. Sándor és hat társa 2013-ban 3,7 millió eurót csalt ki egy belga cégtől, majd offshore cégek bankszámláin keresztül tisztára mosta. Hat évbe tellett, mire a nyomozók felszámolták a bűnszervezetet. A főkolomposnak tekintett T. Sándor az Újpest egykori tulaja, így megkérdeztük a mostani belga tulajdonost, az ő cégét károsították-e meg.

[[adv]]

A gyanú szerint milliárdos pénzmosási ügybe keveredett az a fehérgalléros bűnöző, akire múlt héten a Készenléti Rendőrség munkatársai csaptak le. Offshore cégek számláin keresztül moshatott tisztára társaival több mint egymilliárd forintot. A Kékfény című műsor szerint T. Sándorról van szó, aki a belga Roderick Duchatelet érkezése előtt az Újpest labdarúgó csapatának többségi tulajdonosa volt.

T. Sándorról és hat bűntársáról a hirado.hu most azt írja, hogy úgynevezett vezérigazgatós csalással tudtak kicsalni 3,7 millió eurót (mai árfolyamon 1 milliárd 180 millió forint) egy belga cégtől még 2013-ban. A trükk lényege, hogy a csalók nagy cégek főnökeinek adják ki magukat, és arra utasítják az érintett alkalmazottat, hogy azonnal utaljon át egy számlaszámra nagy összegeket, rendszerint eurómilliókat. Az alkalmazott azért vehető rá erre, mert egy multinacionális cégnél sok esetben nincs személyes kapcsolat a vezetőkkel, a csalók pedig a cég e-mail-fiókjához kísértetiesen hasonlót tudnak létrehozni. Sokszor klónozzák a valódi igazgató valódi címét, így az alkalmazott vagy figyelmetlenségből hajtja végre a kérést, vagy őt is megveszik a csalók, és összejátszik velük. Ehhez persze ismerni kell az adott cég működését.

Az elkövetők négy részletben utaltatták át a 3,7 millió eurót két szlovákai bankszámlára, majd több kontinensen nyitott, több tucatnyi offshore-cég bankszámlái között utalgatták az összeget, mintegy 30-40 alkalommal. Majd részletekben, készpénzben vették fel. Bár T. Sándor neve semmilyen hivatalos iraton nem szerepel, a Kékfény úgy tudja, hogy ő volt a pénzmozgások irányítója.

A Vagyon-visszaszerzési Hivatal vezetője a Kékfénynek azt mondta: három szállodát és egy hotelhajót vettek zár alá. T. Sándor papíron ezek egyikében sem tulajdonos, de a nyomozók biztosak benne, hogy övé minden.

Az őrizetbe vett férfi ellen több büntetőeljárás is folyt már, a CIB Bank kétmilliárdos megkárosítása miatt egy ízben már két év felfüggesztett börtönt kapott, az ítéletet sokan érthetetlenül enyhének találták, a csalásért ugyanis 5-15 év letöltendő börtönt is kaphatott volna. Újpesten 2014-ben a csőd szélére került a futball csapat, ugyanis a belga tulajdonos a korábbi időszakból származó, számtalan offshore-szerződést kapott a nyakába, míg a NAV több százmilliós adóelkerülést tárt fel. Az offshore láncolatok végén az Index akkori cikke szerint ugyancsak T. Sándor állhatott. Roderick Duchatelet a felszámolás előtt állva szó szerint elsírta magát egy sajtótájékoztatón, és közölte, ő nem fogja tudni kifizetni a korábbi tulajok tartozásait, így a csapatot kizárhatják, s a legalsó osztályba sorolhatják.

Végül a sporttörvény módosítása révén – ebben elévülhetetlen érdemei vannak többek között Wintermantel Zsolt újpesti polgármesternek – sikerült elélrni, hogy egy licencátruházással, a korábbi gazdasági társaság bedőlésével, az NB I-ben maradjon a nagy múltú klub.

A hirado.hu belga cégről ír, melytől sikerült kicsalni a 3,7 millió eurót, ahogy a belga Roderick Duchatelet is annak idején őt kisemmiző offshore hálózatról beszélt a sajtótájékoztatón. Az Újpest 2014-es ügyeire rálátó forrásunk megerősítette, hogy a jelenlegi tulajdonos vagy édesapja, a vele üzleti kapcsolatban álló Roland Duchatelet érdekeltségi körébe tartozhatott a cég, melyet megkárosítottak a csalók. Az Újpest FC-t is megkérdeztük az ügyben. Arról érdeklődtünk, a tulajdonos vagy édesapja cége-e az érintett vállalat, s ők tették-e a feljelentést, melynek eredményeként elfogták a feltételezett elkövetőket? Későbbre ígértek választ, ahogy megjön, közöljük.

Frissítés: Az Újpest FC sajtósa, Zámbó István telefonon azt mondta nekünk, hogy a futball klub tulajdonosa egy magyar gazdasági társaság, így ők nem fognak tudni felelni a kérdésünkre. Ezért az ORFK-hoz is küldtünk kérdést, ha onnan is jön válasz, újra frisstjük cikkünket.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás