promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Verrasztó Dávid odacsapta a sapkáját, s Európa-bajnok
Borítókép:  Forrás: ujszo.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Verrasztó Dávid jó formában érkezett az Eb-re, és remek úszással 4.14.18-cal jutott a 400 méter vegyes fináléjába. Látszik azért, hogy nincs vb vagy olimpiai év, a hazai világbajnokságon tavaly 4:08.38-cal lett ezüstérmes Chase Kalisz mögött. Az egyéni csúcsa egyébként 4:07.47.

Verrasztó 2014 óta nem végzett másodiknál rosszabb helyen Eb-n vagy vb-n: a 2014-es berlini és 2016-os londoni kontinensviadalt megnyerte, a 2015-ös és 2017-es vb-n ezüstérmet szerzett. Az európai ranglistát két másodperccel vezette a verseny előtt. 

A német Heintze vezetett az elején, Verrasztó nem volt dobogón ötvennél pillangón. Száznál már a brit Max Litchfield vezetett, mögötte Verrasztó már a második volt, háton tartotta magát a brit mellett. Mellen a leggyengébb Verrasztó, mégis tapadt Litchfieldre, sőt, majdnem megelőzte, ez komoly bravúr. A záró ötvenen már ő volt az élen, óriási csata ment a hazai medencében úszó brittel. A vége nem volt kétséges, 4:10.65-tel győzött, Litchfield majdnem fél másodperccel később csapott be. Verrasztó kipattant a medencéből, földhöz csapta a sapkáját, minden feszültség kijött belőle. Majd odament a lelátó alsó sorához, s összeölelkezett csapattársaival, s a szövetségi kapitány Sós Csabával. 
- Valami nem változik, még mindig kemény vagyok, örülök, hogy be tudtam bizonyítani magamnak, hogy van még bennem tartás. A vb után azt hittem, vége, de úgy néz ki még tudok kemény lenni, s nem csak edzésen. Remélem, hogy azokkal, akikkel most itt vagyunk az Eb-n, 50-60 év múlva leülünk majd egy sör mellé, s boldogan gondolunk vissza ezekre az időkre. Litchfield helyében nem ezt csináltam volna mellettem, a tapasztalatommal tudtam győzni, mert fizikálisan ő volt jobb - örvendezett az úszó az M4Sportnak. 

Burián-bronz

Burián Katalin 200 háton a második legjobb idővel jutott be a döntőbe. Az Európa-csúcsot még Egerszegi Krisztina tartotta ezen a távon.

Harmadikként, kicsit több mint négy tizeddel lemaradva az éllovastól fordult az első ötven után, de száznál már az Európa-csúcson belül úszó olasz Panzierára tapadva második volt. Az utolsó ötven métert iszonyatosan megnyomta, s majdnem utolérte az orosz Ustinovát, de végül centikkel lemaradt. Harmadik helye így is fantasztikus eredmény, új egyéni csúcs. Margherita Panziera elképesztő időt úszott, megdöntötte Egerszegi rekordját.

Burián könnyek között nyilatkozott, azt mondta, sokat gondolkozott, mit mondjon, ha egyszer összejön neki az érem világversenyen. Sok mindent nem tudott kibökni, nagyon boldog volt. Ő az az úszó, aki egészen furcsa körülmények között megrendezett, sokak szerint igazságtalan eredménnyel végződött szétúszással maradt le a 2016-os olimpiáról. 

Késely új junior-csúcsa

400 gyorson Kapás Boglárkának nem, Késely Ajnának sikerült a döntőbe jutni, ráadásul a 16 éves szupertehetség a legjobb idővel került a fináléba.

Ötven, száz és százötven után is vezetett, fél másodperccel előzte meg ekkor Holly Hibbottot. Késely az egyéni legjobbját is megjavította féltávnál. Az olasz Quadarella az utolsó százon rettentően elkezdett hajrázni, ez várható volt tőle. Az utolsó hosszon már ő vezetett. Szinte teljesen együtt haladtak az utolsó néhány méteren, végül jobb benyúlással a 400 és az 1500 gyors után a 800-at is megnyerte az olasz úszónő. Késely óriásit ment, s mivel még nincs 17 éves, az ideje új junior Eb-csúcs. A nyolcszáz gyors ezüstje és az 1500 gyors bronza után újabb ezüstöt szerzett üdvöskénk.
- Nem vagyok csalódott. Ha a három számomat nézzük, itt kellett a legnagyobbat harcolnom. Nem tudtam volna ennél jobbat úszni, az olasz lány mindent kihozott belőlem. Ha előzetesen valaki azt mondja, három éremmel jövök haza, kinevetem
- nyilatkozta boldogan az ifjonc. 

Milákékat meglepték


A világranglista tizedikje a tizenegyedik ellen: számunkra így festett a glasgowi Eb úszóműsorának utolsó napján a Milák Kristóf-Cseh László ütközet 100 pillangón. A brit James Guy és az orosz Egor Kuimov úszott jobb időt eddig idén a rangsor élmezőnyének európai versenyzői közül, a többi ász brazil, amerikai vagy ausztrál, így az Európa-bajnokságot kihagyják.

A 200 pillangón immár Európa-bajnok Milák a negyedik legjobb idővel került döntőbe (51.76), míg Cseh mindenkit megelőzött (51.65). Előbbi az elődöntő után kijelentette, olyan idővel lenne elégedett, ami 51 másodperc alatti, ami nem kis vállalás. Idei legjobb idején kerek fél másodpercet kellett volna ehhez javulnia. Csak, hogy érzékeltessük micsoda vágyai vannak a tárnoki születésű úszónak: a 2016-os olimpián a 100 pillangót megnyerő Joseph Schooling 50.39-es idővel nyert, míg Michael Phelps, Cseh László és Chad Le Clos hármas holtversenyben állhatott fel a dobogó második fokára (51.14).

A tavalyi, Duna Arénában rendezett világbajnokságon Milák már képes volt bemenni 51 másodperc alá, 50.62-es idejével óriási meglepetésre ezüstérmet szerzett Caeleb Dressel mögött, míg Cseh akkor 50.92-őt úszott. Miláknak egyébként az a valaha volt legjobb ideje 100 pillangón, míg Csehnek 50.86.

Az első ötvenen az olasz Codia vezetett, a magyarok sehol. A hajrára sem tudtak erősíteni, Codia az egyes pályán besurrant, egyszerűen senki sem tudta megszorongatni. Elképesztően szoros volt a befutó, öten szinte egyszerre csaptak a célba, de a sorrend végül Codia-Metella-Guy lett. Milák Kristóf 51.54-gyel a negyedik, Cseh László 51.81-gyel a nyolcadik helyen ért célba, ami egyértelműen csalódás mind az időeredményük, mind a helyezésük miatt. Codia és  Mehdy Metella a két szélső pályán úsztak, ez segített nekik a hullámok miatt.

Ötödik a magyar váltó

A 4x100-as férfi vegyes váltó az ötödik legjobb idővel került be a döntőbe. Bohos Richárd kezdett, háton a harmadik helyen adta át a mellúszó Horváth Richárdnak. A britek utcahosszal vezettek, mikor Milák beugrott, a nyolcadikok voltunk ekkor. A pillangóspecialista nagyon felhozta a mieinket, de a dobogó közelébe már nem kerültünk. A britek nyertek, az oroszok a másodikok, Németh Nándor pedig az ötödik helyre hozta be a váltót.

Hosszúékkal búcsúztunk a medencétől

A legvégén jöttek a hölgyek, ugyancsak a 4x100-as vegyes váltóban. Alighogy becsúsztak a döntőbe, így más a pontszerzés is bravúr lett volna tőlük. Nem jött össze, nyolcadikok lettünk. Ezzel a versenyszámmal zárultak a medencés úszás futamai, melyeket négy arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárt Magyarország. Az éremtáblázaton a negyedik helyen végeztünk. 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás