promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az angolok alkotnak a vb-n, vagy a huligánjaik?
Borítókép:  Carl Court, Getty
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az E jelű az egyik legtisztább csoport első pillantásra. Anglia, Belgium, Tunézia, Panama, így fest a négyes. A fő kérdés az, a szigetországiak vagy a belgák mennek tovább az első helyen? A két kicsi „sötét ló”, de nem annyira sötét, hogy rettegni kelljen tőle.

Az angol is egy olyan csapat, melynek keretszűkítéskor elárasztották a közösségi oldalakat a kimaradt focisták sértődött posztja, és a fél sportvilág azokon pörgött. Vagyis jók, hisz annyi csillag maradt ki, hogy például Magyarország röhögve megnyerne velük bármilyen Eb- vagy vb-selejtezőcsoportot. Chris Smalling, Joe Hart, Jack Wilshire és Theo Walcott sem kelhet útra, ahogy Adam Lallanával is csak a tartalékok között számol Gareth Southgate kapitány. Oxlade-Chamberlain sérülés miatt tévéből nézi a vb-t. Az utazó keret a válogatott vb-történetének talán legfiatalabbja, 26 év az átlagéletkor. Egyedül a belső védő Gary Cahillnek van negyvennél több válogatottsága.

Az angol az egyetlen válogatott, melynek minden egyes futballistája a hazai bajnokságban játszik. A Manchester City és a Manchester United 4-4, a Tottenham öt játékost ad, míg a Liverpool-Chelsea-Arsenal hármas összesen ötöt.

Anglia Brazíliához hasonlóan rendkívül régóta őrzi veretlenégét – a selejtezőcsoportot veretlenül nyerték –, stabil csapat, de egészen másképp játszik, mint a dél-amerikaiak. Southgate alaposan megszervezte a hátsó alakzatát, mely a világ legjobb támadósoraival szemben is ellenáll. Nem verik agyon ellenfeleiket, de bárki ellen képesek egy betonbiztos döntetlenre. Ezt bizonyítja a brazilok és a németek elleni barátságos 0-0. Butland kapus kirobbanthatatlan, John Stones a védelmet irányítja, előtte Kieron Dier vagy Jordan Henderson szűr. Elöl Jamie Vardy és Premier League-ben gólcsúcsot elérő Harry Kane lehet a megoldás a 3-1-4-2-es rendszerben, a 2016-os Eb-n is őket játszatta legsűrűbben Roy Hodgson. „Gólerőben” nem állnak túl jól a háromoroszlánosok: Kane az egyetlen igazi gólzsák, rajta kívül Danny Welbecknek van tíznél több gólja a keretben.

Anglia 1966-ban megnyerte a hazai rendezésű vb-t, 1990-ben a negyedik helyen zárt, azóta átok ül rajtuk, esélyük sincs kiemelkedő eredményre, ami miatt minden vb-n óriási szurkolói nyomás alatt kell játszaniuk – erről Steven Gerrard hosszasan ír önéletrajzi könyvében. 2006 óta a negyeddöntőig sem tudta elverekedni magát a csapat, melyet irgalmatlan mennyiségű drukker kísér majd el. Remélhetőleg a főtéri székdobálásnál tovább nem jutnak majd a huligánjaik.

Hüledezett a világ, mikor Belgium 2015 októberében a FIFA-világranglista élére ugrott. A belgák hasonló kaptafára mint a németek a 2000-es, gyengén sikeredett Eb-szereplés nyomán, az alapoktól építették újra az utánpótlás-nevelési rendszerüket. Ők ugyanúgy a csoportban ragadtak akkor, s ez cunamit indított el. Francia, holland, német és spanyol mintára reformálták meg a képzést és más futballkultúrák sarjait is befogadták. Így jött létre egy olyan elegy, melyet Európa hat legjobb csapataként tartanak számon. 1986-ban a negyedik helyig hasítottak, második legjobb helyezésük a 2014-es negyeddöntő, ahol csak a későbbi döntős Argentína állította meg őket.

Belgiumban nincsenek gigaklubok, az Anderlecht, a Standard Liege és a Bruges tudja beverekedni magát időnként a Bajnokok Ligájába. Az Európa-ligában viszont sok csapatok főtáblás. A tehetséggondozásra ügyelnek, s a legtehetségesebb fiatalok ma már Európa legjobb csapataiban játszanak, világsztárok. Elég ha Eden Hazardra, Romelu Lukakura vagy Thibaut Courtoisra gondolunk.

A szövetségi kapitány, Roberto Martinez nem épp egy alulművelt, bunkó edző. A Swansea, a Wigan, majd az Everton mestere volt, a Wigannel a klub történetének legnagyobb eredményét érte el a 2013-as FA-kupa-győzelemmel. A spanyol trénert 2016-ban kérte fel a belga szövetség, s veretlenül vezette ki csapatát a vb-re. Szereti fejleszteni magát: van fizioterapeuta végzettsége, sőt a manchesteri egyetemen a közgazdász szakon diplomázott.

Elöl a Hazard-Lukaku-Mertens hármassal támadott az elmúlt meccseken Belgium a 3-4-3-as rendszerben, mögöttük Kevin de Bruyne osztogat. Ha csak fele olyan hatásfokkal vezényel, mint a Manchester Cityben, a belgáknak ott a helyen a legjobb nyolc között, de az elődöntő sem elérhetetlen.

Karthágói sasok, magasan szárnyaljatok!

Jöjjenek a csoport kis halai! Tunézia 2006 után tér vissza a világbajnokságra. Afrikában sincs a legjobbak között a válogatott, jobbára a negyeddöntőig verekszi el magát. A helyi szövetség tavaly áprilisban igazolta le Nabil Malult a kispadra, akinek a legnagyobb cselekedete, hogy afrikai Bajnokok Ligáját nyert a tuniszi Esperance-szal.

A karthágói sasoknak becézett csapatból a történelmi kapocs miatt heten játszanak a francia első és másodosztályban, a hazai bajnokságban ugyanennyien. Csatáraik között egyetlen ismert név, remek gólvágó sincs, ezért is fontos, hogy mögöttük egy igazi labdabiztos, gyors, a kapu előtt is eredményes középpályás szervez, Wahbi Khazri. A Rennes támadó középpályása a csapat agya, emellett minden harmadik válogatott meccsén gólt lőtt eddig. A francia első osztályban az idei szezonban 24 mérkőzésen 9 gólig jutott.

Négy komoly sérült hiányzik az utazó keretből, köztük a szalagszakadás miatt maródi Jusszef Msakni, aki a selejtezők legeredményesebb tunéziai játékosa volt. Reálisan nézve Panama ellen lesz esélyük a pontszerzésre. A bemelegítés egyébként egészen kitűnőre sikeredett. Amellett, hogy csak 1-0-ra kaptak ki felkészülési meccsen a spanyoloktól, a portugálokkal és a törökökkel is döntetlent játszottak, a szintén vb-résztvevő Costa Ricát pedig megverték.

Azok a panamaiak, akik a helyszínen, vagy a televízióban látták, soha nem fogják elfelejteni a Panama-Costa Rica mérkőzést 2017. október 10-én. A 88. percig 1-1-re állt a mérkőzés, majd Roman Torres egy védővel a nyakán kapura tört, s a kirobbanó kapus mellett a hálóba bombázott. A stadion felrobbant, Panama története során először kijutott egy futball világbajnokságra.

Ehhez persze kellett, hogy az USA vérszegény produkcióval kiírja magát a tornáról – a hazaiak velük és a közép-amerikai zónát végül megnyerő Mexikóval is döntetlent értek el hazai pályán. És kellett a rutin is: a vb-keretben Jaime Penedo kapus, a védő Felipe Baloy és Blas Perez is 35 év felett jár, a csapat átlagéletkora pedig 29 év. Ők a legkorosabb egység az oroszországi tornán, viszont épp ez adhatja a plusz energiát: a játékosok egy részének ez az első és utolsó lehetősége, hogy megmutassa a világnak, mit tud. Vb-tapasztalata egyedül a szövetségi kapitánynak van: Hernan Dario Gomez vezette Kolumbiát az 1998-as és a 2002-es vb-n.

A csapat túlnyomó többsége közép-amerikai klubokban kergeti a labdát vagy az USA-ban. Érdekes módon mindkét európai légiósuk a keleti tömbbe igazolt: a már említett Penedo a Dinamo Bukarestben véd, míg a védő Erick Davis a Dunaszerdahelyben focizik. Gomez mester szinte minden mérkőzésen négy védővel és öt középpályással áll fel, vagyis a cél a kapott gól elkerülése minden áron. A vb-n sem lesz ez másképp.

Nem elhanyagolható, hogy a vb-szereplés kirobbanthat egyfajta forradalmi érdeklődést a foci iránt a panamai fiatalok körében, ugyanis a sportágat népszerűségben megelőzi a baseball és az ökölvívás.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás