promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Heti időjárás: nem árt komolyan venni a vészjelzést, mivel viharos szél és hófúvás keseríti most meg néhány magyarországi megye életét
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Főleg az autósoknak kell néhány helyen óvatosabban közlekedni. Tiszántúlon egyre többfelé kialakulhatnak hózáporok is.

Tudtuk jól, hogy a mediterrán ciklon és az északról érkező fagyos levegő alaposan oda fog csapni Magyarországnak, és ez így is történt. Az Időkép is beszámolt róla, hogy a Szekszárd-Miskolc vonaltól keletre az elmúlt 24 órában több helyen is 40-50 mm esőt mértek az állomások, ami jócskán meghaladja a mintegy 40 mm-es, decemberi országos átlagot.

Sok helyen Magyarországon van aki friss hóban lépkedhetett, de keleti országrésznek csak hatalmas pocsolyák jutottak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vészjelzése szerint a Tiszántúlon egyre többfelé kialakulhatnak hózáporok. Intenzívebb havazás főleg az északkeleti harmadban lehetséges, itt Borsodban többfelé, Szabolcsban helyenként 5-10 cm-t elérő vagy meghaladó hó is összegyűlhet reggelig.

A Dunántúlon, illetve északkeleten (Észak-Alföld, Zemplén) a legerősebb széllökések kora délutánig még meghaladhatják a 70-75 km/h-t, majd a délután folyamán fokozatosan veszít erejéből a szél. A Dunántúli-középhegységben a szél ma és hétfőn is hordhatja a havat. Akik autóval útra kelnek, azoknak árt fokozottan vigyázniuk.

Nincs mese, innentől készülnünk kell a télies időjárásra Magyarországon, szóval már a fűtést is fentebb kell majd tekerni. Nézzük, hogy milyen időjárást jósol a hétre az OMSZ! Hétfőn a Dunától keletre is csökken a felhőzet, ugyanakkor északon, északkeleten maradhatnak erősen felhős tájak, arrafelé további havazás, hózápor fordulhat elő, délutántól csökkenő intenzitással és területi kiterjedtséggel. A nyugati szelet elsősorban a Győr-Budapest-Szolnok széles sávjában kísérik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

Kedd hajnalban főleg északkeleten lehetnek ködfoltok, illetve rétegfelhőzet, amely napközben megszűnik. Magyarország nagy részén általában gyengén felhős, napos idő várható. Estétől nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezhet, csapadék nem valószínű. A délnyugati, majd déli, délkeleti szelet többfelé kísérhetik élénk lökések. Hajnalban általában -9 és -3 fok között lehet a hőmérséklet, de a szélvédett északkeleti völgyekben hidegebb lesz. Kora délután -3, +3 fok várható.

Szerdán átmeneti szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős időre lehet számítani. Helyenként előfordulhat hószállingózás, szitálás, ónos szitálás, majd gyenge eső is. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél. Hajnalban általában -9 és -3 fok között alakul a hőmérséklet, de a szélvédett északkeleti völgyekben hidegebb lehet. A csúcshőmérséklet -3 és +4 fok között valószínű.

Csütörtökön jobbára erősen felhős vagy borult időre lehet számítani. Eleinte kevés, a délutáni, esti óráktól több helyen előfordulhat eső. Főleg délelőttig, elsősorban északon, északkeleten a hegyekben ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. A keleti, délkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet hajnalban általában -7 és +2 fok között alakul, a maximum 0 és +7 fok között valószínű.

Pénteken átmeneti szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős idő várható Magyarországon. A nap első felében több helyen várható eső, majd a nap második felében átmenetileg kevesebb, estétől viszont ismét több helyen valószínű csapadék. Az esőt helyenként havas eső, hó válthatja. A délnyugati, majd északnyugati szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A minimum általában -4 és +4 fok között alakul, a csúcshőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között valószínű, de a délkeleti országrészben 10, 13 fokot is mérhetnek.

Szombaton kezdetben jobbára erősen felhős vagy borult idő valószínű, a nap második felében nyugat felől felszakadozhat a felhőzet. Egyre kevesebb helyen valószínű havazás, hózápor. Kezdetben főleg délkeleten, keleten eső, ónos eső, havas eső is előfordulhat. Többfelé megerősödhet az északi, északnyugati szél. A hajnali -7 - +1 fokról -2 és +2 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Vasárnap változóan felhős időre van kilátás. Számottevő csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül az északi, északnyugati szél. Hajnalban általában -9, -3 fok, de a szélvédett északkeleti völgyekben hidegebb is lehet. Kora délután -3 - +2 fok várható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás