promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli bejelentés az élő időjárás jelentésben, Magyarország felett páratlan jelenséget láthatunk majd
Borítókép:  A kép csak illusztráció. Forrás: rtl.hu
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rendkívüli dolgot közöltek az időjósok.

Sokfelé sűrű ködre ébredhettek Magyarországon, ám ez nem fog így maradni. A napi időjárás-előrejelzés szerint a köd és a rétegfelhőzet kiterjedése napközben fokozatosan csökken. Legnagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati felében, illetve az ország középső és északkeleti területein maradhat meg tartósan.

Délnyugaton megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott kisebb eső, zápor előfordulhat. Sopron környezetében olykor megélénkül a déli szél, míg másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos részeken 11 és 16, a tartósan borult, párás területeken 7, 10 fok között alakul. A hőmérséklet késő este 1 és 8 fok között valószínű.

Ez a héten igen különleges égi jelenséget figyelhetünk meg, amiről az RTL időjárás jelentésében is beszámoltak. Pataki Zita az élő adást azzal indította, hogy felhívta a nézők figyelmét arra, hogy november 18-áról 19-ére, péntekről szombatra virradóra egy kevésbé ismert meteorraj, a Leonidák tetőpontja érkezik el hozzánk.

Az idei meteorraj észlelése azért különleges, mert a Leonidák nem igen szokott olyan sok meteorral gazdagítani minket, ebben az évben viszont a raj egyik nagy porfelhője eltalálja a Földet, melynek eredményeként akár több száz hullócsillagot is láthatunk majd óránként.

A meteorraj maximuma hajnali 1 óra körül várható, szóval érdemes lesz tovább fennmaradni, viszont a nagy kitörés maximuma csak reggel 7 és fél 8 között várható.

Mi az a Leonidák?

A Leonidák egy olyan üstökös, ami 55P/Tempel-Tuttle nyomában alakult ki. Ennek pályáján a Föld évente egyszer áthalad, ilyenkor figyelhetjük meg ezt a látványos égi jelenséget. Ugyebár meteorokat, azaz hullócsillagokat akkor láthatunk, ha egy porszemcse vagy kisebb kődarab nagy sebességgel belép a Föld légkörébe, és a közegellenállás miatt hirtelen lefékeződve a levegő molekuláit fénylésre gerjeszti. Ez az oka annak, hogy ha a Föld egy korábbi üstökös poros pályáján halad át, akkor a szokásosnák jóval több hullócsillagot figyelhetünk meg egyetlen éjszaka alatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás