promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiadták a figyelmeztetést – itt kell jégesőre számítani Magyarországon a mai napon
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tornádó is volt Magyarországon, szóval a jégeső már szinte semmi.

Nagyon változatos időjárást hoz május első hete, és tényleg olyan, mintha a bolondos áprilisban ragadtunk volna – olykor süt a nap, aztán hirtelen ránk törhet egy zivatar a semmiből.

Az Országos Meterológiai Szolgálatnak nem voltak jó hírei, mert hétvégére még több zivatart ígértek. Egy mediterrán ciklon, és egy északra lévő ciklon frontja összekapcsolódhat, és Magyarország felett hullámot vethet, ami azt jelenti, hogy több zivatarra és záporra kell számítani. Ez sajnos szombaton és vasárnap is kitarthat.

A bolondos időjárást jól jellemezte, hogy még tornádó is volt hazánkban. Az Időkép beszámolója szerint néhány nem-mezociklonális tornádót sikerült megörökíteni. Alsónémedi és Kunmadaras mellett a Hajdú-Bihar megyei Hoszzúpályi közelében is kialakult egy.

Így egyetlen nap alatt három tölcsért sikerült elcsípni.

Kecskemétet és Kötcsét a jég is elverte a legutóbb, szóval nem árt felkészülni mindenre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ki is adta a figyelmeztetést erre a napra.

A késő délelőtti óráktól ismét több helyen várható zivatarok kialakulása. Először a Dunántúli- és Északi-középhegységben, majd fokozatosan az északi megyékben, illetve az Alföldön is. Az erősebb cellákat lokálisan intenzív csapadék, illetve apró szemű jég is kísérheti, környezetükben átmenetileg viharos (60 km/h) lökések is lehetnek. Az esti órákban fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Csütörtökön napközben ismét zivatarok kialakulására kell számítani, legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegység tágabb térségében. A legintenzívebb cellákhoz a maihoz hasonló kísérőjelenségek társulhatnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás