promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: itt volt a legviharosabb szél Magyarországon – most már mindig erre kell számítani?
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A viharos szelek nagy problémákat okoztak télen Európa számos részén, de hála égnek ezek a ciklonok lenyugodtak, mire elérték a hazánkat, vagy éppen el is kerültek minket.

Ettől még roppant szeles volt az idei január és február. Az Időkép beszámolója szerint a napi átlagszél tekintetében 2022 januárja az 5. legszelesebb január, 2022 februárja pedig a 4. legszelesebb február az ezredforduló óta. A napi maximális széllökéseket vizsgálva az idei január és február is második helyen végzett.

A legerősebb széllökést, 127 km/h-t január 30-án, a János-hegyen mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Időkép egyik mérője 126 km/h-s lökést mért ugyanazon a napon Siófoknál.

Százhalombatta mellett még hatalmas porvihart is tapasztalhattak az emberek. Sok szakértő szerint az erős szélért a klímaváltozás is okolható, és lehet csak rosszabb lesz a helyzet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint most azonban nem kell őrületes szélre készülnünk, és később az északi szél is mérséklődik. Ma este középső összeáramlási vonal mentén illetve az Alföldön még lehetnek néhol hózáporok, de reggelig ott is megszűnik a gyenge csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között várható, fentebb lehet a fagyzugokban esetleg -10 fok.

Kedden lesznek gomolyfelhők, de lényegében többórás napsütésre számíthatunk. Késő délután összeesnek a gomolyfelhők, átmenetileg csökken a felhőzet, majd estefelé észak felől megnövekszik. Néhol - nagyobb eséllyel a déli megyékben - előfordulhatnak hózáporok. Az északias szél megélénkül, több helyen megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul.

Bár napközben már jóval melegebb az idő, de a tavasz még nem fog megérkezni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás