promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrületes vihar csap le Londonra, vörös riadót rendeltek el – cunami is végigsöpörhet a metropoliszon
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 140–150 km/h-s szelek totális káoszt fognak okozni az angol fővárosban.

Nincs szerencséjük mostanában az angoloknak az időjárással. Már a tél is szokatlanul nagy havazásokat hozott, és olyan kemény mínuszok tomboltak, hogy a nyugdíjasokkal folyamatosan spórolási ötleteket osztottak meg a megugró fűtési számlák miatt.

A tavasz közeledtével pedig őrületes szelek támadják a szigetet. Az angolok Eunice névre keresztelték azt a viharciklont, amely február 18-án csap le Londonra (is). Több millió embernek tanácsolták szerte az Egyesült Királyságban, hogy maradjanak otthon, miközben Skócia, Észak-Anglia és Észak-Írország még a Dudley viharciklon múlt heti pusztítását sem heverte ki.

A meteorológiai szolgálat vörös riasztást rendelt el az angol fővárosban. Ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye a levegőben repülő törmelékek megjelenésének, magyarán az erős vihar akár a háztetőket is letépheti. Walesben több száz iskolát bezártak, a vonat- és repülőjáratok szünetelnek. Országszerte arra kérik a kamionosokat, motorosokat és lakókocsival közlekedőket, hogy ideiglenesen ne folytassák útjukat.

Az előrejelzések szerint Eunice akár 140–150 km/h-s szelekkel is járhat, így szinte biztosra vehető, hogy közlekedési káoszt és áramellátási hiányt fog okozni. A BBC úgy fogalmazott, hogy három évtizede nem sújtotta ilyen komoly vihar a szigetországot.

A Londonra vonatkozó vörös jelzés február 18-án (helyi idő szerint) délelőtt 10 és délután 3 óra között van érvényben. Az országban a kidőlt fák és megrongált épületek, vezetékek mellett komoly veszélyt jelentenek majd a part menti áradások, a 7-8 méteres hullámok is.

A lakosokat megkérték, hogy a kint lévő tárgyakat, kerti berendezéseket mindenképpen rögzítsék le, az ablakokat és ajtókat fedjék be, a kocsikkal pedig álljanak be a garázsokba, illetve más fedett helyekre, ha nem akarják, hogy megrongálódjanak.

Nemrég mi is írtunk arról, hogy a brit haditengerészet 1400 tonnányi bombát készül eltávolítani egy második világháborús hajóroncsról a Temze torkolatában. Ha mindez az óriási viharban felrobban, az akár egy végzetes cunamit is elindíthat a 9 milliós nagyváros felé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás