promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most akkor lesz hó vagy sem? - csütörtöki időjárás
Borítókép:  AFP
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csütörtökön többórás napsütés várható az ország nagy részén. Hajnalban akár -4 fok is lehet, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. De mi a helyzet a havazással? Az OMSZ elmondta, mit kell tudni.

Mielőtt megnéznénk az OMSZ magyarázatát arra, hogy mi a helyzet a havazás jelenségével, mikorra várható, ha egyáltalán várható, tekintsük meg gyorsan a csütörtöki időjárást. Az előrejelzés szerint 

csütörtök hajnalban elszórtan záporok, a keleti megyékben eső, a Dunántúlon, és a magasabban fekvő helyeken már hózáporok is kialakulhatnak.

Napközben többórás napsütés várható az ország nagy részén, déután már csak elvétve fordulhat elő zápor, hózápor. Az élénk északnyugati szelet időnként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. Hajnalban akár -4 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán fogalkozott a hókérdéssel. Mint ahogy írják, 

„van esélye havazásnak, a téli csapadékot azonban mediterrán ciklonok hozzák/hozhatják, amelyek messze földön híresek rapszódikus viselkedésükről, mozgásukról."

A következő szűk egy hétben jön két mediterrán ciklon. 

„Az elsőre pénteken számítunk, de csapadékzónája nagyobb eséllyel csak a délnyugati, déli megyékben eredményez centi(k)ben mérhető hótakarót. Fontos hangsúlyozni, hogy a ciklon 50-100 km-es pályamódosulása hatalmas változásokat eredményezhet az időjárási összképben, és végső soron a hóhelyzetben. A második ciklon vasárnap a nap második felében érhet el bennünket, és ennek pályája - a mostani számítások szerint - északabbra húzódik. Ennek következtében ez nagyobb területen és nagyobb mennyiségben okozhat csapadékot, elsősorban havazást az országban"

– írja az OMSZ.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás