promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Hősök tere alatt döbbenetes titok lapul, a budapestiek még csak nem is sejtik, pedig most is ott van a nyoma
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emberek már el is felejtették, mit rejt a Hősök tere.

Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy Budapest a világ egyik legszebb városa, hiszen a turisták is csak ámulnak, mikor ide látogatnak. A gyönyörű épületek, elképesztő természeti adottságok és a rengeteg rejtett látványosság, kincs mind csak különlegesebbé teszi Magyarország fővárosát – sőt, vannak olyan hihetetlen érdekességek, amikről még azok sem tudnak, akik mindig is budapestiek voltak.

Budapest egyik legszebb és legismertebb helye a Hősök tere, ami általában mindig ott szerepel a külföldi látogatók úti céljai között, ez pedig teljesen érthető, hiszen ikonikus és monumentális, mindig elképed az ember rajta. Viszont van alatta valami, amiről a budapestiek már teljesen elfeledkeztek az évtizedek alatt, pedig egykor az is igazi látványosságnak számított – egészen addig, amíg el nem tűnt onnan.

Zsigmondy Vilmos bányamérnök 1877-ben hévízre lelt nagyjából 970 méter mélyen a jelenlegi Hősök tere helyén. Ybl Miklós tervezett oda 1884-ben egy csodálatos díszkutat, amit Gloriette-nek neveztek el – de nem sokáig gyönyörködhettek benne az emberek.

A körülbelül 2,5 méter magas építmény közepén egy 24 méteres zászlótartó rúd állt, a két oldalon lépcsőn lehetett felmenni a teraszra. Az Ezredéves emlékmű munkálatai alatt 1898-ban sajnos útban volt az objektum, ezért úgy döntöttek, hogy akármennyire is szép, lebontják – jelenleg egy fémlap jelzi az egykori díszkút helyét a Hősök terén, bárki megtekintheti, aki arra jár.

Szerencsére nem múlt el nyomtalanul a Gloriette kút, ugyanis áttelepítették az épületet a XII. kerületbe a Széchenyi-hegyre, ahol állítólag azóta is kilátóhelyként és emlékműként szolgál, vagyis megmaradt az utókornak.

Itt lehet megtekinteni egy érdekes videót a Hősök teréről, a felvételen a Gloriette kút is látható:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás