promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtervezték a 30 ezrest, nem fogod elhinni, kinek az arcképe kerül rá
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fontos évfordulóhoz kapcsolódik.

Jó régen, két évtizede került forgalomba Magyarországon a legújabb bankjegy, a 20 ezer forintos, amelyet Deák Ferencnek az arcképe díszít. Egyelőre nincs tervben, hogy ennél nagyobb címlet kerül forgalomba idehaza, a hvg.hu azonban mégis egy érdekes listára figyelt fel.

A Magyar Nemzeti Bank rendszeresen közzéteszi, hogy milyen érméket tervez kibocsátani, és ez nincs másként 2023 legelején sem. A lista pedig tartalmaz egy 52,5 mm átmérőjű, recézett szélű, 77,76 gramm súlyú ezüst érmét is, amely 6000 példányban kerül a gyűjtők elé.

Vajon kinek az arcképe kerül rá? Mivel idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének kerek, 200. évfordulóját, talán nem olyan nagy csoda, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc fiatalon elhunyt költőjét tisztelték meg ezzel a gesztussal.

„Az év első emlékérméje a magyar kultúra napján, január 23-án érkezik, és Kölcsey Ferenc és az 1823. január 23-án keletkezett Himnusza előtt tiszteleg. Az ezüst változat 15 ezer, a színesfém verzió 3 ezer forintos névértéken kerül forgalomba. A Petőfi-érmék április 11-én, a magyar költészet napján vásárolhatók meg először. Az ezüstérme 30 ezer forintos, a színesfém változat 7500 forintos értékű lesz”

– osztotta meg ezzel kapcsolatban a részleteket a gazdasági oldal a bank360.hu oldalra hivatkozva. Petőfi egyébként nem újdonság ezen a téren, a középkorosztály és az idősebbek még jól emlékezhetnek rá, hogy létezett egy 10 forintos zöld bankó a lángoló tekintetű poéta arcképével.

Az első „tízes” 1947 nyarán került forgalomba, aztán jó pár frissítést követően 1992-ben vonták be. A mostani 30 ezreshez hasonló érméket sokan vásárolják befektetésként is, mert a korlátozott példányszám miatt értéktartónak gondolják őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás