promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vége az eladók önkényuralmának, gyökeres fordulat érkezik a magyar lakáspiacon
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megint új helyzethez kell jövőre alkalmazkodni.

Az energiaválság nem tett jót a magyarországi ingatlanpiacnak sem. A megugró gázárak miatt hirtelen felértékelődtek a korszerűbb, kisebb alapterületű, esetleg távfűtéses lakások, házak. Ezekből azonban nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiség, vagyis a piac hirtelen összezsugorodott.

A Portfolio.hu szerint még el sem kezdődött a tél (vagyis a komolyabb fűtési szezon), de novemberben a korábbi hónapokhoz képest máris markánsabb különbség alakult ki országosan a kínálat és a kereslet között. Az előző évhez képest pedig bő 40 százalékos kereslet-visszaesést regisztrálhattak, vagyis az eladók uralma véget ért, egyre gyakrabban és egyre többet kell engedniük az árból.

A jövő évi kilátások szinte megjósolhatatlanok, most úgy néz ki, hogy nagy felfutás, de nagy összeomlás sem várható az ingatlanpiacon. Minden szereplőnek alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez, és ez az eladóknak lesz kényelmetlenebb, hiszen nem srófolhatják a végtelenségig az árat, mint azt korábban gyakran megtehették.

„A 2015–2022 közötti időszakot méltán nevezhetik az ingatlanpiac hét bő esztendejének… A használt és új építésű lakások éves árváltozásának üteme 15–20 százalékos szinten volt. Az emelkedő tendenciát, valamint a piacfejlődés erejét pedig jól mutatja az, hogy ezt a bővülési ritmust még a pandémia és az abból fakadó negatív gazdasági hatások sem tudták megfékezni”

– olvasható az ingatlan.com összefoglalójában. Most azonban az infláció, a geopolitikai feszültség, valamint az energiakrízis egyszerre fejtik ki hatásukat, ez pedig gyökeres fordulatot eredményezhet jövőre.

Biztosan szétnyílik a kereslet-kínálati olló, vagyis egyre kevesebb érdeklődés érkezik az egyre inkább növekvő ingatlanhirdetésekre. A piac lassulni fog, a vevők válogathatnak, jobban megbecsülik őket, az eladók részéről pedig hatalmas türelem kell majd.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás