promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött a kormány az élelmiszerárstopról - eltűnhetnek a magyar családok kedvencei a polcokról?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ahogy arról mi is írtunk már korábban, a magyar kormány 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot, ennek azonban váratlan következményei is lehetnek. 

Kezdjük azt hinni, hogy az árstop 2022 egyik legpopulárisabb kifejezése az infláció és a Való Világ mellett. Eredetileg 2022. december 31-éig lettek volna hatósági árasak az alábbi termékek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és csirke farhát, a tehéntej, a tojás és a burgonya. Az Agrárminisztérium azonban kedden tájékoztatta a lakosságot arról, hogy 2023. április 30-ig hosszabbítják meg az előbb említett élelmiszerek rögzített árát.

Még maga Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is kemény kritikával illette az árstopokat, azonban vitathatatlan, hogy a magyar családok és háztartások jelentős része örömmel fogadta őket, járjon ez bármiféle hátulütővel később. Az ársapkákat sokat kritizálják azért is, mert a példák szerint más országokban nem igazán működtek. 

Elég csak Argentínára vagy a Törökországra gondolni, melyek esetében az állam előszeretettel avatkozik be a gazdasági folyamatokba, készségesen alkalmaz árstopokat vagy ahhoz hasonló eszközöket, mégsem sikerül ott megfékezni a száguldó inflációt"

- nyilatkozott az Indexnek Orosz Gergő, a Hold Alapkezelő Zrt. portfóliókezelője. 

A piaci folyamatokba történő beavatkozás és az árszabályozás veszélyeiről már korábban is figyelmeztettek minket szakértők - sokak szerint például idővel áruhiányhoz vezethet. A burgonya és a tojás hatósági árának megállapítása után egyből felröppentek a hírek, hogy karácsonyra eltűnhet a krumpli a polcokról, így vad felvásárlási roham vette kezdetét. 

Hozzá kell tenni azt is, hogy például a krumpli megfelelő tárolásához speciális hűtőberendezésekre van szükség, amelyek az ország kevés pontján elérhetőek, így maguk a termelők is igyekeztek kisöpörni a készleteiket különböző akciókkal. 

„Elképzelhető, hogy részleges áruhiány alakul ki az ország néhány pontján, de ahogyan az üzemanyagárstop esetén történt, úgy gondoljuk, hogy a kormány még azelőtt megszüntetné az árstopot, hogy teljes áruhiány alakuljon ki. Ez a húsvéti időszak közeledtével válhat egyébként rendkívül akuttá, ha a mostani karácsonyi szezont megússzuk komolyabb problémák nélkül"

- szólalt meg a lapnak az ING elemzője, Virovácz Péter. 

Jönnek, vagy mennek az árstopok, a bevásárlások során mindenképp érdemes ésszel betárazni, hiszen valódi áruhiánykrízis egyelőre biztosan nem fenyeget minket. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás