promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenkire veszélyes lehet a magyarok kedvenc csokija?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egészségünkre veszélyes nehézfémeket tartalmazhatnak a kedvenc étcsokoládéink, sőt, nem csak a kedvenceink, hanem az összes, legalábbis a Consumer Reports új tanulmánya szerint. És még mondják, hogy az étcsokoládé egészséges. Nos, úgy tűnik, újabb elmélet dőlt meg. 
 

Ólmot és kadmiumot kerestek a kutatók a 28-féle ismert étcsokoládében, és a helyzet az, hogy találtak is. Az összesben. Ha tovább bontogatjuk a történetet, egyre megdöbbentőbbé válik, ugyanis ha ezek közül 23-ból naponta 28 grammot megeszünk - ez a tábla nagyjából harmada -, a tudósok szerint nem teszünk valami jót az egészségünknek, mert ilyen minimális mennyiség elfogyasztása is meghaladja az optimális értéket. 

Aztán a történetnek van egy kis orosz rulettes része is - csak hogy izgalmas legyen -, ugyanis a felmérés szerint a 28-ból 5 tábla csokoládéban az ólom és a kadmium szintje meghaladta a megengedettet értéket. Vizsgálták többek között a Lindt, a Trader Joe’s és a Hershey’s csokoládéit is - írja az Index az Independent cikke alapján.

Ha megesszük a fentebb említett fémeket, nem teszünk valami jót magunknak az egyik kutató elmondása alapján, a legveszélyeztetebbek pedig a gyermekek és a kismamák, ugyanis az ólom és a kadmium is hatással lehet az agy fejlődésére. 

Az egészséges emberek pedig, ha hosszú távon fogyasztják ezeket a nehézfémeket, idegrendszeri problémákhoz, magas vérnyomáshoz, az immunrendszer legyengüléséhez, és akár reprodukciós problémákhoz is vezethet, de nem érdemes takargatni a valóságot. Azt írják, hogy az étcsokoládék nagyobb mennyiségű és hosszú távú fogyasztása tulajdonképpen minden korosztálynak tartogat kockázatokat.

A vizsgált termékek közül a Lindt Excellence étcsokoládéja Magyarországon is kapható, amelyben - a Kaliforniában ajánlott ólombevitelt tekintve - 166 százalékkal haladta meg a megengedett értéket. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás