promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan élelmiszerekről kell lemondanod, amiknek a rabja voltál egész életedben
Borítókép:  Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ahogy a retró reklám szól: „A régi jó dolgokból már nem maradt semmi".

Lassan már-már immunisak leszünk az ehhez hasonló hírekre, hiszen a 2022-es év gyakorlatilag semmi másról nem szólt - pláne Magyarországon -, mint alapvető élelmiszereink sorozatos drágulásáról. A KSH felmérései szerint a tárgyévben a hazai élelmiszerek árai összességében 35,2 százalékkal szöktek feljebb - élen a kenyérrel és a tojással. 

A kormány az utóbbi évben sorozatosan bővítette az árstop-listát, azonban hosszú távú megoldást ez sem jelent, hiszen az ársapkás termékek összezavarták a piacot, és rendre készlethiány mutatkozott belőlük. Ez még csak a kezdet azonban, a Fehér Ház volt séfje, Sam Kass előrejelzései alapján megeshet, hogy a jövőben több nagy kedvencünkről is le kell mondanunk - írja a Roadster.hu.

Az egykori kukta szerint a kávé, a csoki és a rizs is hiánytermékké válhat éveken, évtizedeken belül, vagy ha megvásárolhatók is lesznek, az áruk rendkívül megnövekedhet. Idesorolta még a bort és a kagylót is, mint veszélyben levő élelmiszereket. Kass állításait egyébként alátámasztják kutatások is, egyes feltételezések szerint például 2050-re már gyakorlatilag nem lesz csokoládé.

A globális felmelegedés hatásai megmutatkoznak a kávé- és az avokádó termesztésében is, hiszen mindkettő erőteljesen érzékeny az éghajlatváltozás különböző hatásaira.

Zürichi kutatók szerint Brazíliában, Vietnámban, Indonéziában és Kolumbiában jelentősen lecsökkenhetnek a termőföldek. A jelenleg termő kávéfajták csaknem 60 százalékát kihalás fenyegeti - méghozzá már a következő évtizedben.

Felmerül tehát, hogy mi lehet a megoldás a globális problémára. Az biztos, hogy a klímaváltozás negatív hatásai mellett az emberi túlfogyasztás is szerepet játszhat a kérdésben, így mint minden esetben, az egyéni felelősségről és a pazarlás kérdésköréről is érdemes elgondolkoznunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás