promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyorsan elbukhatod a babavárót és a CSOK-ot, ha ezekre nem figyelsz oda
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elég hosszúra nyúlik az idén az igazgatási szünet a kormány-és a földhivatalokban, ezért az átlagosnál bonyolultabb lesz az ügyintézés, ha esetleg mostanában lenne dolgod ezekkel a szervekkel. 

Közigazgatási szünetre számíthatnak az intézkedni vágyók, ezért jó, ha észben tartják, hogy 2022. december 22. és 2023. január 6. között kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban.

A Bankmonitor azt írja, hogy mindezt jó, ha észben tartják, akik lakásvásárlás előtt állnak, vagy éppen hitelt szeretnének felvenni - írja a Pénzcentrum a Bankmonitor felhívása alapján. Megjegyzik, amíg szünet lesz a földhivatalokban, érdemes arra számítani, hogy elhúzódik az ügyintézési idő, ha adásvételi szerződésekre és hiteligénylésre kerülne sor, ugyanis ezek mindegyikét be kell nyújtani, hogy az új adatok szerepeljenek az ingatlan tulajdoni lapján. A közigazgatási szünet ideje alatt egyáltalán nem lehet majd személyesen ügyeket intézni, csak elektronikusan, vagy esetleg postára is adhatjuk a kérelmeket.  

Hozzáteszik, hogy bár hivatalosan 6-ig tart a szünet, azonban legkorábban csak január 10-én intézkedhetünk majd személyesen, a kettő között ugyanis adminisztráckió történik majd. Kiemelték, hogy azoknak, akik korábban kötöttek adásvételiket és a fizetési határidő az igazgatási szünet idejére esik, jobb, ha fokozottan odafigyelnek. 

Beszámoltak arról is, hogy a kormányhivatalok nem tartanak ennyir szigorú szünetet, ugyanis a az igazgatási szünet alatt 60 kormányhivatalban lehet majd ügyet intézni személyesen is, csak valószínűleg kicsit körülményesebb lesz, mint máskor,  A szünet miatt a kérelmek benyújtása is csúszhat, ami később kisebb galibát okozhat.

Például a Babaváró hitel esetében a pár egyik tagjának legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni, amelyet igazolni is tudni kell, és ez azért nagyon fontos, mert a hitelszerződést még december végéig meg kell kötni, amit azt jelenti, hogy a banki bírálatnak le kell zárulnia év végéig, amihez viszont legkésőbb december 15-ig be kell adni a kérelmet, amelyhez elengedhetetlen a társadalombiztosítási igazolás is. Röviden és tömören: jobb lesz sietni. 

Ugyanez a helyzet a CSOK-nál is, ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének az a feltétele, hogy legalább fél éves Tb-jogviszonnyal rendelkezzen az igénylő, amelyet szintén kötelező igazolni, nélküle nem fog sikerülni a küldetés, igazolni szükséges. A falusi CSOK-ot pedig csak idén december végéig lehet igényelni, ami azt jelenti, hogy az összes papír rendben kell, hogy legyen. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás