promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két alapvető magyar élelmiszer tűnhet el a polcokról az ünnepekre
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az utóbbi hetekben több ízben írtunk arról, hogy az ünnepekre egyes kedvenc magyar termékek felszívódhatnak a polcokról, vagy legalábbis jelentősen megdrágulhatnak. A sajt és a hal áremelkedéséről cikkezett a hetekben a hazai sajtó, de most két újabb favoritunk került veszélybe karácsonyra. 

Az inflációt, áremelkedéseket szinte kivétel nélkül mindenki érzi a pénztárcáján. A hazai polgárok jelentős része elég szorosra húzta már azt a bizonyos övet, vannak, akik kevesebbet vásárolnak, és léteznek olyanok is, akik teljesen átalakították az étrendjüket, étkezési szokásaikat. Az utóbbi egy évben a hazai élelmiszerek összességében 35,2 százalékot drágultak, ami az EU egyik legsúlyosabb mutatója. Egyre nehezebb olyan terméket levenni a polcról, amelynél nem dörzsöljük a szemünket hitetlenül, miután megpillantjuk az árcímkét.

Az Index számolt be a napokban arról, hogy újabb két alapvető magyar zöldség is a veszélyzónába került, egyre csökken a kínálat belőlük. Az év végére nemes egyszerűséggel eltűnhetnek a hazai boltokból a gyökérzöldségek, köztük a burgonya és a hagyma is. Egyre bonyolultabb feladat a hosszú távú tárolásuk az időjárási nehézségek és az egyre növekvő energiaárak következtében. Több termelő és kertész úgy gondolkodik, hogy nem éri meg betárazni ezekből a típusú zöldségekből, hiszen súlyos minőségveszteség érheti őket a hónapok alatt. 

Télen a zöldségek jellemzően drágábbak, ilyenkor a tárolási költséggel is számolniuk kell a kertészeknek. Az idei helyzet rendkívüli, a drasztikus energiaárak természetesen még erősebben hízlalják ezeket a típusú kiadásokat"

- nyilatkozott a Világgazdaságnak Lédó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője. 

A VG úgy írja, a termelők gyakorlatilag már most szabadulnának ezektől az áruktól, hogy ezáltal is elkerüljék a minőségveszteséghez társuló magas energiaárakat. Ahhoz, hogy ne menjen a termékek rovására a tárolás, speciális hűtőberendezésekre lenne szükség, ezekből azonban egyelőre nagyon kevés található hazánkban.

Megeshet tehát, hogy az ünnepekre a hagyma és a burgonya is hiánycikk lesz, így aki mindenképp ezeknek az élelmiszereknek a felhasználásával készítené el a kedvenc karácsonyi fogásait, annak érdemes időben bevásárolnia.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás