promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisan drágulhat a magyarok egyik kedvenc élelmiszere, erről is le kell mondanunk?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Úgy érezhető, hogy szinte hétről hétre jönnek az újabb drágulások, most azonban ismét egy alapvető élelmiszer esetében kell majd meggondolnunk, hogy levesszük-e a polcról.

Aki sokat jár bevásárolni, már észrevehette, hogy a sajtok árai is kúsznak fel szép lassan. A magyarok egyik alapvető élelmiszere, sőt, nagy kedvence a trappista sajt egy év alatt csaknem háromszorosára drágult. De vajon minek köszönhető ez?

Az Index értesülései szerint a klímaváltozás is ludas, az aszály brutálisan megnehezíti a gazdák életét. A kolosszális aszályokról évek óta hallani világszerte, de a 2022-es évben Európát sem kímélte a mezőgazdasági termelésre egyébként rendkívül veszélyes csapadéktalan időjárás. 

A tehenek ötszörös áron eszik a takarmányt, miközben a tej mennyisége nem változik, így a nyerstej ára is egyre emelkedik. Ebből logikusan következik, hogy a sajttermékek árában is kiugró változást figyelhetünk meg valószínűleg a közeljövőben, kb. 30%-os növekedésre számít egy névtelen szakértő.

Na de mihez kezdj, ha a drágulás ellenére is szeretnéd a kedvenc sajtod fogyasztani?

A sajtimitátumok jellemzően növényi eredetű összetevőket, például növényi zsírt tartalmaznak. A címke elolvasása is egyértelműsíti a termék eredetét, a felhasznált növényi zsírt vagy egyéb összetevőt, adalékanyagot, ezeket ugyanis kötelesek jelölni a gyártók a tej- és tejtermékutánzatok csomagolásán. Bár ezek az imitátumok is ellenőrzött körülmények között előállított élelmiszeripari termékek, biológiai értékük nem azonos állati eredetű társaikéval"

- fogalmazott a hellovidek.hu cikkében Herczeg Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. 

Sajnos tehát lélekben fel kell készülnünk és számolnunk kell azzal, hogy az energiaválság a termelőket is súlyosan érinti, így feltehetően a tejtermékek mellett a sajtok esetében is észre fogjuk venni az áremelkedést a polcokon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás