promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lesújtó hír a magyaroknak: már ez is drágulni fog
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Flickr
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Újabb csapás a magyar embereknek.

Rohamtempóban drágul már minden. Az emberek szó szerint csak kapkodják a fejüket, mikor elmennek a boltba, és szembesülnek azzal, hogy amit előző héten még olcsóbban lehetett megvenni, az mostanra jócskán megdrágult. Az elszabadult áraknak ki tudja, hol lesz a vége, sokan kétségbe vannak esve, hogy hogyan fognak abból a kevés pénzből kijönni, amiből minden hónapban meg kell élniük.

Ráadásul most kaptuk a hírt, hogy az egyik népszerű termék is drágulni fog, ami a legtöbb magyar otthonban megtalálható: a pálinka. Bár egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora drágulás várható, de a kereskedelmi főzdék szerint csak a szerintük szükséges mérték felével kell számolni.

A Világgazdaság írta meg, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács által képviselt főzdék bizonyos része nem vásárolt fel gyümölcsöt. Ennek részben az az oka, mert vannak olyan főzdék, aminek az értékesítési csatornái megszűntek még a koronavírus-járvány idején, vagy ezek a csatornák nagyon beszűkültek, és emiatt még komoly készletekkel rendelkeznek. Azonban vannak olyan főzdék, amelyek súlyos likviditási gondokkal küzdenek nemcsak a covid, de a jelenlegi gazdasági helyzet miatt, és emiatt nem tudtak további gyümölcsöket felvásárolni.

Mihályi László, a PNT elnöke azt mondta, hogy „a gyümölcsvásárlást negatívan befolyásolhatta a jövőbeni bizonytalanságok egyre növekvő árnyéka, az energiaválság hatására már látható a vendéglátóipari egységek megszűnése, és ha elkezdődik az éttermek, szállodák tömeges bezárása, akkor a pálinkaszektor ismét lehetetlen helyzetbe kerül, éppen úgy, mint a covid-lezárások idején; akkor pedig nincs értelme sok gyümölcsöt vásárolni".

Az elnök egybként elmondta, hogy akik vásároltak gyümölcsöt, azok a hagyományos alapanyagok mellett (szilva, birsalma, cseresznye, alma, cigánymeggy) javarészt sárgabarackból, málnából, fekete ribizliből, és fekete berkenyéből táraztak be maguknak.

Mihályi László úgy véli, hogy 40 százalékos emelésre lenne szükség a pálinkáknál, de ennek csak a felét lehetne érvényesíteni az árakban, mert a fogyasztók és a piac nem fogadná ezt el. Az elnök rámutatott arra, hogy milyen mértékben drágultak a gyümölcsök beszerzési árai (a sárgabaracknál például nettó 280-450 forint volt az ársáv), illetve nagy mértékben emelkedtek meg az energiaárak és az importüvegek árai is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás