promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tuti tippek: így spórolj otthon az energiával, hogy maradjon pénzed karácsonyra
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kezeket fel, ha te sem szeretnéd, hogy a láthatatlanságig vékonyodjon a pénztárcád az ünnepekre! Összeszedtünk pár egyszerű, de hasznos spórolási trükköt otthonra.

 

Az energiatakarékosság és az energiatakarékos eszközök használata otthonunkban talán sosem volt annyira égető, mint napjainkban. A globális energiaválság következtében a rezsicsökkentésnek búcsút ejthettünk, így nincs mit tenni, össze kell húzni az övet, és takarékosabban kell fogyasztani.

Fontos megjegyezni, hogy a spóroláshoz nem elegendő az, hogy a legmodernebb eszközöket szerezzük be, oda kell figyelnünk a szokásainkra is. Az első, és az egyik legegyszerűbb megoldás az áramtakarékos LED-izzók használata, amelyek csaknem harmincszoros élettartammal rendelkeznek a hagyományos izzókhoz képest, és kb. 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak.

Szintén hasznos lifehack, hogy nem kötelező a televízióknak, számítógépeknek sem 0-24 áram alatt lenniük, így célszerű őket olyan elosztóra csatlakoztatni, amelyet egy gombnyomással ki tudunk kapcsolni. Ez egyébként szinte minden eszközre igaz: a standby, azaz a készenléti funkció az eszközeink, gépeink esetében összeadódik, és súlyos ezrekké alakulhat át a számlánkon.

Hogy átterjünk egy kicsit a bonyolultabb, és kezdetben pénztárcaigényesebb megoldásokra, a házra felszerelt napelemekkel egy vagyont spórolhatunk hosszú távon. Egyes becslések szerint az USA-ban egy átlagos háztartás 10-30 ezer dollárnyi összeget takaríthat meg egy napelemes rendszer élettartama alatt. Hazánkban ez a beruházás 10-15 év alatt terül meg, de akkor piszkosul, így egyéni preferencia kérdése a felszerelése. 

Gondoltad volna, hogy a mosogatás is pénztárcagyilkos? Érdemes beruházni egy mosogatógépre az áram- és vízfogyasztás miatt, nem beszélve arról, hogy a hátad sem fog megfájdulni az ácsorgástól, miközben törölgeted az édenyeket. Számítások szerint évente több tízezer forintot lehet megtakarítani a mosogatógépekkel, és még a bolygónk is hálás lesz érte.

Pár gyors és egyszerű tippet is adunk a cikk végére, hogy biztosan ne maradjon sok üres hely a karácsonyfa alatt:

  • Főzz úgy, hogy a fedő az édenyen legyen!
  • LED-izzók használata mellett húzd ki a konnektorból azokat az eszközöket, amelyeket nem használsz!
  • Moss alacsony hőfokon!
  • Használj okos eszközöket, amelyek mérik az energiafogyasztást!
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás