promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felejtsd el a 144 köbmétert! Télen jóval több gázt kapsz rezsicsökkentett áron
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teljesen máshogy lesz számolva a gáz átlagfogyasztása télen és nyáron, kiderült, hogy januárban és júliusban mennyi lesz a limit.

A kormány nemrég jelentette be, hogy augusztus 1-től a magyar emberek egy meghatározott átlagyfogyasztásig fogják kedvezményes áron kapni az áramot és a gázt, azon felül pedig egy lakossági piaci árat kell fizetnünk érte, ami jóval kevesebb, mint a tényleges piaci ár.

Persze még így is elég kevésnek hangzik például az a 144 köbméter, amit felső határnak húztak meg a gáz átlagfogyasztására, hiszen télen, a fűtési időszakban ezt a mennyiséget biztos mindenki jócskán túl fogja lépni. A rezsicsökkentésről szóló új rendeletben olvasható, hogy

„a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”.

A 24.hu megkereste az MVM-et, hogy megtudják, pontosan hogyan is kell érteni a rendeletnek ezen részét, és a válaszukból kiderült, hogy aki havonta diktálja be az óraállásokat, annak havonta, kiállított számlánként fogják nézni, hogy a fogyasztó mennyit fogyasztott az átlagfogyasztás alatt és felett. A kedvezményes mennyiség naparányos részét kapja kedvezményes áron, és az afeletti mennyiséget lakossági piaci áron számolják majd el minden számlában. Ez mind az áramra, mind pedig a gázra vonatkozik, viszont a gáznál az elszámolószámlában fogyasztási jelleggörbe szerint számítják majd az adott időszakra az adott mennyiségére jutó kedvezményes részt.

AZ MVM a 24.hu-nak továbbá azt is írta, hogy "az átalánydíjasoknál az egyetemes szolgáltató az adott fogyasztási helyre megállapított mértékadó éves fogyasztást veszik alapul, az alapján számítják havonta a rezsicsökkentett és a lakossági piaci árat. Az éves elszámolásnál pedig a földgázra az elszámolószámlában a fogyasztási jelleggörbe szerint számítják az adott időszak adott mennyiségére jutó kedvezményes részt".

Ez azt jelenti, hogy minden hónapban más lesz az átalánygörbe alapján korrigált átlagfogyasztás, vagyis más átlagfogyasztás szerint fogunk fizetni a gázért télen és nyáron is. Magyarán télen jóval több lesz az átlagfogyasztás limitje, mint 144 köbméter, vagyis nagyobb lesz az a mennyiség a gáznál, amit rezsicsökkentett áron kaphatunk majd meg.

A 24.hu kiszámolta, hogy mennyi lesz az a gázmennyiség, amit az egyes hónapokban kedvezményes áron kapunk majd meg augusztus 1-től, és elég megnyugtató számok jöttek ki:

  • január: 335,9118 köbméter
  • február: 283,1116 köbméter
  • március: 242,2 köbméter
  • április: 139,762 köbméter
  • május: 49,64305 köbméter
  • június: 17,24332 köbméter
  • július: 13,91153 köbméter
  • augusztus: 15,34833 köbméter
  • szeptember: 30,12264 köbméter
  • október: 101,1551 köbméter
  • november: 203,4826 köbméter
  • december: 297,1079 köbméter

Egy évre összesen: 1729 köbméter

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás