promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pécsen is készült egy PornHub-os tabló, padlásra került – tabló-diszkrimináció a magyar iskolákban?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nagy múltú pécsi iskolában is volt egy tabló-botrány, ami ugyanúgy a PornHub mintájára készült. A két éve történt eset kísértetiesen hasonlít a veszprémihez. Erről egy volt diák mesélt nekünk.

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium végzős osztályának tablójáról szóló eset az egész országot bejárta. Míg egyesek szerint a PornHub mintájára készült tabló ízléstelen és etikátlan, a legtöbben kiállnak a veszprémi diákok mellett.

Nemrég portálunknak nyilatkozott az egyik végzős diák édesanyja, akinek határozott célja, hogy visszaszerezze a gyerekek tablóját.

Nem sokkal a cikk megjelenése után tudomásunkra jutott, hogy a veszprémi eset előtt két évvel már történt egy nagyon hasonló eset, mégpedig a Pécsi Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziumában, ami Pécs legrégibb ipari szakközépiskolája.

Itt végzett informatika szakon 2020-ban T. E., aki beszámolt nekünk arról, hogy mi történt az ő tablójukkal, amit ugyancsak a PornHub ihletett.

„Nálunk is ugyanígy volt, hogy a szüleink és a tanárok is tudták, hogy milyen lesz a tablónk. Sőt, a tanároknak meg is mutattuk, hogy nagyjából milyen lesz, de nyilván a véglegeset is látták még a kinyomtatás és a bekeretezés előtt. Majd amikor már kész volt, és látta mindenki, akkor úgy döntöttek, hogy ez nem kerül ki, és amikor ott érettségiztünk, akkor is láttuk, hogy a tanári szobának a padlóján hever a tablónk. Majd felkerült a padlásra, és valószínűleg azóta is ott van”

- mesélte az egykori diák, aki nem gondolta volna, hogy egyszer újra megismétlődik majd ez a történet.

Elmondása szerint az ő céljuk is az volt - akárcsak a veszprémi diákoknak -, hogy egy egyedi és kreatív tablót készítsenek.

„Szerintem aki ismeri a PornHub-ot, és tudja, hogy miről szól ez az oldal, az egy jót mosolyog rajta, hogy milyen kreatív, és vicces. Semmi provokatív nem volt a miénkben sem, mégis szúrta az iskola vezetésének a szemét. A tanárok mellett az osztályfőnökünk is tudott róla, elmondtuk neki, hogy ez a PornHub dizájnja alapján készült. Ő akkor ezt nem ellenezte, mi több, azt mondta, hogy egy jó ötlet; mi sem akartunk egy hagyományos tablót, hanem valami kreatívat és egyedit”

T. E. azt mondja, őket nem az zavarja ebben a történetben, hogy nem akarták odaadni nekik a tablójukat, hanem az, hogy az iskola így gyakorlatilag kitörölte az egész orszályt az intézmény több, mint 100 éves történelméből.

„Ez így olyan, mintha mi nem is jártunk volna abba az iskolába, mert a többi osztálynak viszont kint van a tablója még az 1970-es évekből is, a miénk viszont nincs”

- fogalmazott az iskola egykori növendéke.

A kérdés továbbra is nyitott: jogosan jár-e el az iskola akkor, ha egy véleménye szerint kifogásolható tablót nem állítanak ki; mit több, elrejtenek, hogy feledésbe merüljön a létezése? A magyarországi iskolákban a tablókat az osztálypénzből finanszírozzák a diákok, amit a szülők fizetnek be. Vagyis az iskola jogtalanul dönt a diákok tulajdonát képező tablók sorsáról. A veszprémi eset nem csak a szülőket és az érintett diákokat, de rajtuk kívül nagyon sokakat háborított fel. Mindenkit az érdekel most: vajon visszakapják-e valaha a tablójukat, vagy ez is felkerül majd a padlásra, mint a pécsi gimnázium diákjaié.

Íme T. E. osztályának tablója, amit az ő kérésére eltorzítva publikáltunk:

(Fotó: T. E.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás