promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is érezni lehetett egy pusztító katasztrófa hatását - videó
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tonga szigeténél hiába az óceán alatt tört ki a vulkán, nagyon komoly károkat tudott okozni.

Szombaton tört ki a Hunga-Tonga-Hunga Ha’apai vulkán Tonga szigeténél, és hiába az óceán alatt történt meg ez, az eset miatt másfél méteres szökőár csapott le a szigetállam partjaira.

„A Tongán működő képviseletünk információi szerint a kitörést követő cunami nagy károkat okozott a tengerparti szakaszokon, a fővárostól északra hajókat sodort partra. A boltok a partok közelében szintén megrongálódtak, nagy helyreállítási munkára lesz szükség”

- idézte az Euronews Jacinda Ardern új -zélandi miniszterelnököt.

Nagy szerencse, hogy szökőárban senki sem halt, vagy sérült meg. A hamufelhő 20 kilométeres magasságokba tört fel, ami elég félelmetes látvány nyújtott.

A robbanás hangja akkora volt, hogy még Alaszkában is hallani lehetett. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat arról számolt be, hogy a vulkánkitörésnek nem csak Magyarországon, de az egész világon voltak hatásai.  

„A (vulkánkitörés okozta) hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám körbeérte a Földet, így a Föld minden egyes pontjában érzékelték. A hazánkban lévő mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást. A nyomási zavar egyébként az összes állomáson átment, jellemzően 0,5-1,0 hPa-os változásokat okozva, egy-két helyen azonban több, mint 1,0 hPa-os változást produkált. Érdekesség, hogy mivel a lökéshullám két irányból érte el hazánkat, így kétszer figyelhető meg a mérésekben a zörej”

- számoltak be róla a közösségi oldalukon.

A Hunga-Tonga-Hunga Ha’apai vulkánnál a mai napon is észleltek egy kitörést. Több országban is adtak ki riasztást, ahol számítani lehet cunamira.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás