promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hétfőtől újra kötelező a szájmaszk - de nem mindenhol
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

November 15-én, hétfőn újabb szigorítás lép életbe.

Nemrég újra kötelezővé tették a BKK járatain az orrot-, és szájat eltakaró maszk viselését, hogy ezzel is segítsék a koronavírus-fertőzés elleni védekezést a fővárosban. Azóta több vidéki városban ugyanezt a döntést hozta meg a városvezetés, és november 15-én, hétfőn újabb szigorítás lép életbe.

A Miniszterelnökség bejelentette, hogy hétfőtől valamennyi kormányablakban és kormányhivatali ügyfélszolgálaton az ügyfeleknek és ügyintézőknek is egyaránt kötelező szájmaszkot viselni.

A péntek reggeli adatok szerint már 5 millió 992 ezer 142-en vették fel az első oltást, közülük 5 768 941-en a második, 1 millió 527 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Az elmúlt napokban ismét drasztikusan megemelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, akik közül sokan nincsene beoltva.

Dr. Rusvai Miklós szerint az oltatlanok még mindig különböző érveket hoznak fel az oltás ellen, köztük az esetleges mellékhatásokat.

„Minden oltásnak vannak mellékhatásai, így a koronavírus elleni vakcináknak is, amelyek esetenként erősebbek, máskor gyengébbek. Azonban ha mérlegre tesszük a vírus által okozott károkat és a vakcina mellékhatásait, akkor össze sem lehet hasonítani a kettő előfordulásának és súlyosságának mértékét”

- nyilatkozott a virológus a Ripost-nak, aki 5 pontban foglalta össze, hogy a védőoltás elutasítása milyen komoly károkat okozhat.

  1. Az oltatlanok körében több áldozatot szed a Covid, mint azoknál, akik megkapták a védőoltásokat.
  2. Az oltatlanság miatt későbbre tolódik a nyájimmunitás kialakulása.
  3. Az oltatlanokban a betegség lefolyása súlyosabb és hosszabb lehet: közülük többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre.
  4. A vakcina elutasítása miatt nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki a betegség súlyos szövődményei, mint például szívelégtelenség, vese- és májkárosodás, pajzsmirigy-problémák.
  5. A poszt-Covid-szindróma tünetei is súlyosabbak és hosszabb lefolyásúak lehetnek, sokan és hosszabb ideig szenvednek a megmaradó íz- és szagvesztés, az ízületi fájdalmak, a fáradékonyság, a fejfájás, a hallásvesztés, valamint az egyensúlyzavarok miatt.

Rusvai Miklós szerint nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a nemzetközi tapasztalatok és felmérések is azt igazolják, hogy a Covid ellen a leghatékonyabb védekezés, ami jelenleg a rendelkezésünkre áll, az a vakcinázás. A virológus éppen ezért továbbra is arra buzdít mindenkit, hogy oltassa be magát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás