promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar találmány, amely emberek százmillióinak változtatta meg az életét - de mégis hogy kezdődött minden?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte minden nap veszel egyet a kezedbe.

A gólyostoll az egyik legismertebb találmány a Földkerekségen, a feltaláló pedig a magyar származású Bíró László József, aki 1899. szeptember 29-én született Budapesten, úgy is hívják őt külföldön, hogy a "golyóstoll atyja".

A gólyostoll a feltartóztathatalanul előretörő digitalizáció ellenére nagyon népszerű manapság is. De mégis, hogyan kezdődött minden?

A legenda szerint, amelyet egy olasz folyóirat közölt először egészen elképesztő módon találta ki a golyóstoll működésének elvét Bíró, a lap egy felettébb megkapó történettel illusztrálja az idea megfogalmazódását. Mint írják, Bíró egy kávézó teraszán ült, amikor gyermekek golyózása közepette az egyik golyó átgázolva egy tócsán, vitte magával a vízcseppeket, és nyomot hagyott maga után.

A Csendes forradalom című művében azonban Bíró reagált az eseményekre, mint mondta:

"Elismerem, ez a feltevés valóban tetszetős... csak éppen semmi köze az igazsághoz"

Valószínű, hogy Bírót az újságírói hivatása közepette érték olyan impulzusok, amelyek később a találmányhoz vezttek, ugyanis a Hongrie-Magyarország-Hungary című folyóirat felelős szerkesztőjeként tisztában volt a nyomdagépek rotációs hengereinek a működésével, és ezt szerette volna átültetni valamiféle kisebb szerkezetbe.

A gólyostollra végül 1943. június 10-én kapott szabadalmat Argentínában, ahová az európai fasizmus és nácizmus miatt menekült.

(Forrás: Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás