promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden második embernek veszélyben az élete és még csak nem is tud róla
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan szenvednek a betegségtől, mégsem veszik komolyan, pedig akár az életükbe is kerülhet.

Közel 30 év alatt megduplázódott azoknak a száma, akiknek magas a vérnyomása. Világszerte közel másfél milliárd ember szenved az életét veszélyeztető betegségtől, de Magyarországon is egyre többen küzdenek a magyar vérnyomással. Tudósok szerint 2025-re a számuk globálisan még tovább fog emelkedni, elérve a közel 1,5 milliárdot. Minden második ember, nem tud az életét veszélyeztető betegségről.

A betegség gyakori az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élők körében és míg régebben inkább az idősek küzdöttek a problémával, kutatók szerint manapság leginkább 30 és 79 év között gyakori.

Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha az értékek tartósan 140/90 fölött vannak. Ez okozza a szív- és érrendszeri betegségeket vagy a stroke-ot, amibe évente milliók halnak bele.

A vezető halál -és betegségkiváltó okok között van a magas vérnyomás, ami szív-, agy- és veseproblémákat is okozhat.

Hazánkban a férfiakat sújtja magas arányban.

A hipertónia kialakulásához jelentősen hozzájárul az egészségtelen életvitel, a sok só fogyasztása, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen ételek fogyasztása vagy éppen a dohányzás. Éppen ezért ugyan a betegség komoly kockázati tényezőkkel jár, megelőzése mégis roppant egyszerű. Lényegébe mindent ellentétesen kell csinálni.

Elcsépeltnek tűnhet, de szakemberek szerint több zöldség és gyümölcs, kevesebb só fogyasztásásával valamint rendszeres testmozgással sokat tehetünk az egészségünkért, sőt akár életet is menthet.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás