promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rusvai Miklós elmondta az igazságot a delta variánsról
Borítókép:  TV2 Play
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A virológus őszintén reagált Andrew Pollard brit kutató vészjósló következtetésére.

Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group vezetője nemrég azt mondta, hogy a delta variánsnál lehetetlen elérni a nyájimmunitást. A brit kutató arra alapozta a vészjósló kijelentését, hogy bár a jelenlegi vakcinák hatékonyak, és megakadályozzák, hogy a megfertőződött személyek esetleg kórházba kerüljenek vagy meghaljanak, az előző variánsokkal ellentétben a delta variánst sokkal intenzívebben terjesztik a beoltottak. Éppen ezért előbb-utóbb mindenki meg fog fertőződni, mert nincs, ami meg tudná állítani a vírust a terjedésben, ezért a delta variáns esetében lehetetlen elérni a nyájimmunitást.

[[cikk]]

Pollard kijelentése bejárta a hazai sajtót is, és a Metropol meg is kérdezte Rusvai Miklós virológust, hogy mit gondol a brit kutató kijelentéséről. Rusvai szerint a két dolog nem ellentétes egymással, vagyis igaz, hogy az emberek egymást fertőzhetik – legyen az beoltott vagy beoltatlan –, de a nyájimmunitás ettől függetlenül ki fog alakulni.

„Ne úgy vegyük a nyájimmunitást, mint valami egyszer eseményt, hanem mint egy tartós állapotot. A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a koronavírus itt van a lakosság körében, és fertőz oltottat és oltatlant egyaránt. Aki immunis, az nem betegszik meg, aki nem immunis, az adott esetben megbetegszik. Ennyi a különbség”

- fogalmazott a virológus, aki hozzátette, hogy maga a vírus is immunizál bennünket, ezért előbb utóbb mindenki immunis lesz a vírusra, mert vagy átesett már a betegségen, vagy beoltatta magát. Ez éppen úgy fog történni, mint a többi náthavírusok esetében, amelyekkel átlagosan 8-10-szer is megfertőződhetünk életünk során. Rusvai Miklós szerint az újrafertőződés biztosítja majd, hogy a lakosság egy idő után 80 százalékban folyamatosan immunis lesz a koronavírusra.

„A nyájimmunitás kialakult volna akkor is, ha nincs vakcina, mint a spanyolnátha után. Akkor 10 éven belül már minden ember immunis volt, és így a járvány meg is szűnt. Akár tetszik akár nem, előbb-utóbb ki fog alakulni a nyájimmunitás! Itt most csak annyi a cél, hogy minél kisebb beteg- és halottszámmal ússzuk meg, ezért oltunk. A vakcina az áldozatok számának csökkentésére és a folyamatok meggyorsítására szolgál”

- magyarázta a virológus, aki nemrég a Mokkában beszélt arról, hogy mikor robbanhat be a járvány negyedik hulláma Magyarországon. A szakemberrel folytatott beszélgetést az alábbi videóban nézhetitek meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás