promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Légy szuperhős, mentsd meg a Földet - egy hónap műanyag nélkül
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha el sem tudod képzelni, hogy milyen amikor a bevásárlásnál nem kérsz szatyrot, vagy milyen egy kerti parti műanyag pohár és szívószál nélkül, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a kihíváshoz.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a 2011-ben, Ausztráliából indult „Műanyagmentes Július”, amelyben azóta már 170 ország, mintegy 120 millió lakója vesz részt. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelentős mennyiségű műanyagfelhasználás veszélyeire és segítséget nyújtson ennek a környezetszennyező anyag teljes elhagyásához, alternatív eszközök megtalálásához.

A mértéktelen felhasználás következtében évente mintegy 300 millió tonna műanyag keletkezik, melynek fele egyszerhasználatos, nem lebomló, így akár több száz évig is a környezetben marad. Egy, az elmúlt években készült felmérés szerint 4-ből 3 európai aggasztónak tartja a műanyag egészségre gyakorolt hatását, míg környezetre gyakorolt káros hatásait 10-ből 9-en tartják veszélyesnek.

Szerencsére egyre több ország gondolja úgy, hogy fellép a műanyagszennyezés és a műanyagfelhasználás ellen. 2019-ben elfogadott, egyszer használatos műanyagokra vonatkozó uniós szabályozás 2021. július elsejétől betiltotta többek között az expandált polisztirolból készült egyszer használatos fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcákat, továbbá az étel- és italtárolókat – köztük a poharakat is.

Ma már szinte mindennek meg van az alternatívája, fülpiszkálóból, fogkeféből is létezik bambuszból készült, vattakorongból mosható és egyre többen használnak többször is felhasználható kis zsákocskákat a bevásárlás során a zöldségnek és gyümölcsnek. Ha kipróbálnád milyen műanyag nélkül élni, csatlakozz a "Műanyagmentes Júliushoz"!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás