promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ma indul a tömeges oltás a kínai vakcinával
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hétfőtől háromnapos tömeges oltás veszi kezdetét, amelyre már a háziorvos nélkül, az interneten is lehet időpontot kérni - bár egyelőre csak a kínai Sinopharm-vakcinára.

 

Korábban a Promotions is beszámolt róla, hogy múlt héten péntektől minden érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten oltási időpontot foglalni. A mai napotól pedig el is kezdődött a tömeges oltás, a kínai Sinopharm-vakcinával. 

Magyarországra szombaton érkezett 600 ezer adag Sinopharm vakcina, melynek felét a háziorvosok kapták meg, a másik felét pedig a kórházi oltópontokon szeretnék eloltani. A mostani tömeges oltás célja, hogy minél többen és gyorsabban megkaphassák a vakcinát.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy 4 millió oltottnál az ország újraindításának következő lépcsője következi. A kormány ma véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, amelyek a következők: 

 [[cikk1]]

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek) este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 

 [[cikk2]]

A kínai oltásra visszatérve, még mindig nem győzte meg a lakosság nagy részét, hogy a Sinopharm-vakinája hasonlóan hatásos lenne, mint a nagy kedvencek, a Pfizer, vagy a Moderna készítménye. Ez azért lehet, mert míg a nyugati vakcinákról sok publikus adat elérhető, hiszen számos kutatás foglalkozik azzal, hogy mikor kezd el a szervezet reagálni a védőoltásra. A kínai vakcináról nincs ennyi információ.

A vakcinát a legutóbb az Egyesült Arab Emirátusok kormánya tesztelte. Az ország 86 százalékos hatékonyságról számolt be, ez pedig sokkal magasabb a gyártó eredetileg kiírt 79 százalékos hatékonyságánál. Az EgészségKalaúz cikke szerint, eddig még senki nem betegedett meg súlyosan azután, hogy felvette a Sinopharm készítményét. 

 [[cikk3]]

Emellett az is megnyugvásra adhat okot, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várhatóan rövid időn belül, talán már a jövő héten kiadja az engedélyt a kínai vakcinára. Ezt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közösségi oldalán jelentette be. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás