promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ajaj! Harmadik oltásra is szükségük lesz a Pfizereseknek?
Borítókép:  Forrás: profimedia.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Pfizer vezetője, Albert Bourla szerint valószínűleg kell majd egy harmadik oltás is a Pfizer koronavírus-vakcinájából a teljes védettség kialakulásához. 

Valószínűleg szükség lesz egy harmadik oltásra is a Pfizer koronavírus-vakcinájából a teljes védettség kialakulásához, hosszabb távon pedig lehet, hogy évente kell majd oltatni. Ezt a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla még április elején mondta egy online beszélgetésen, ám a részleteket csak most csütörtökön közölte a CNBC. 

„Lehetséges forgatókönyv, hogy szükség lesz egy harmadik adag vakcinára nagyjából a 6. és a 12. hónap között, onnantól kezdve pedig évente újra kell majd oltatni magunkat, de mindez még megerősítésre vár.”

– mondta a vezérigazgató. 

Korábban már írtunk arról, hogy az izraeli kutatók ellenőrzése alapján a Pfizer–BioNTech típusú koronavírus elleni vakcina kevésbé hatékony, ha a dél-afrikai mutáció támadja meg a szervezetünket. Ma még nem tudni, hogy a védettség kialakulásától számítva mennyi ideig tekinthető védettnek egy Covid-vakcinával beoltott személy, de valószínűleg az influenza-vakcinához hasonlóan évenként kell majd beoltatnunk magunkat. 

Bourla szerint a vírus mutálódása, az újabb variánsok esetleges megjelenése kulcsszerepet játszik a jövőben, és nagyon fontos lenne, hogy a vírus által külünüsen veszélyeztetett emberek számát  hamar alacsonyra szorítsák a védőoltásokkal.

A Pfizer pár hete úgy nyilatkozott, hogy a cég Covid-19 elleni vakcinája 91 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus ellen, és több mint 95 százalékban hatásos a második  oltás után. Februárban a vállalat azt közölte, hogy elkezdtek kísérletezni egy harmadik adaggal is, hogy jobban megértsék az új vírusvariánsokkal szembeni immunreakciókat.

 [[cikk3]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás