promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Melyik Budapest fő utcája, a legpestibb utca? Tuti, hogy nem erre gondoltál
Borítókép:  Alisa Anton / Unsplash.com
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Biztos, hogy nem ez jutott volna eszedbe, kultúrtörténeti okai vannak az elnevezésnek.

Ha valaki kimondja, hogy "a legpestibb utca", akkor sokan azonnal rávágják, hogy igen, ez bizony a Király utca, merthogy Krúdy Gyula egy ilyen állandó jelzővel látta el egyik kedvenc utcáját (ahol lakott is). A nagy mondásnak pedig emléke is díszeleg az utcán, még 2013-ban a Neopaint csapata ráfestette az egyik ház tűzfalára az idézetet. De mint ahogy a Szombat online magazin megjegyzi, azt már elfelejtették odaírni, hogy honnan való az idézet.

Az újság most ennek járt utána.

Kép: Neopaint.hu

De nem ez volt az alkotócsapat leglátványosabb munkája, az egy sokkal nagyobb szabású falfestmény volt egy óriási felületen:

És a kép alatt Krúdy egyik művéből az idézet:

„Temérdek kocsi volt ebben a szűk utcában; mindenféle kocsi volt, amely a város területén feltalálható. Nagy málhásszekerek mentek vagy jöttek, mintha itt keresnék azokat a raktárakat, ahol szállítmányuktól megszabadulhatnak. Minden bolt előtt kézikocsik voltak felállítva, amelyekre reggeltől estig pakoltak, mintha egyetlen nap alatt akarna elköltözni az egész utca helyéről. Postakocsik állongtak, amelyek kifogyhatatlanul ontották belsejükből a csomagokat, amelyek talán a földkerekség minden portékáját ideszállították… Megszakítás nélkül következett egyik boltajtó a másik után, mindegyikben más portékát árultak, csak a boltosok voltak egyformák…”

A cikk írója gondosan utánajárt, vajon hol mondhatta azt Krúdy, hogy a Király utca a "legpestibb utca", végül azonban nem talált ilyet, valószínűleg Krúdy sokat emlegethette így a Király utcát, de ennek írásos nyoma nincs. Ellenben Krúdy úgy ír a Király utcáról, mint "a pesti utcák Nagyapja".

Krúdy amúgy a Király utcát a régi 'Pest egyik utolsó szószólójának tartotta, amelynek konzerválása azért is fontos, hogy az új generációk lássák, hogy nézett ki egykor a főváros, milyen volt és mivé lett, és

ha rajta végigsétál az ember, talán elgondolkodik kicsit a múlton is, elmélkedik és talán okul is.

(via Szombat.org)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás