promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szabadon engedték a Szikszón talált vadmacskákat – videó
Borítókép:  RTL Klub híradó
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Először persze fel kellett készíteni őket a kinti életre, mivel innentől magányos vadászként tengetik majd a mindennapjaikat.

Tavaly nyáron három kiscicát találtak Szikszó külterületén, amikről az elején azt hitték, hogy házimacskák. Aztán a szokottnál agresszívabb viselkedésük miatt elkezdtek gyanakodni, hogy vadállatokról van szó, amit a genetikai vizsgálat be is bizonyított.

A vadmacska igazi ragadozó, kisemlősökkel, madarakkal és hasonló méretű más élőlényekkel, például halakkal, hüllőkkel, ízeltlábúakkal táplálkozik. Magyarországon 2012 óta fokozottan védett, a természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A kicsi állatok a Fővárosi Állatkertben nőttek fel. Alapos felkészítést kaptak, hogy meg tudják állni a helyüket a vadonban. Keveset találkoztak emberrel, és a hűvösebb időhöz is hozzászoktatták őket.

„A táplálékot szintén úgy kínáltuk fel, hogy picit meg kelljen dolgozni érte. Elrejtve, különböző olyan dolgokat kaptak, amelyeket a természetben is zsákmányolhatnak, és nem feltétlenül konyhakészen jutnak hozzá”

– nyilatkozta az RTL Klub híradójának Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa.

A Bükki Nemzeti Park munkatársai a park három különböző pontján engedték szabadon őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás