promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális szennyezés a Dunán, 50 éve nem látott ilyet a folyó - videó
Borítókép:  Szendőfi Balázs / Facebook
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Milliárdos károk, a nyomravezetői díj pedig már jóval 1 millió forint felett jár.

Az Országos Vízügyi Főigazgatsóág az elmúlt 50 év legsúlyosabb olajszennyezésének nevezte a Ráckevei-Dunában hétvégén felfedezet szennyezést. A vízügyi szakemberek éjt nappallá téve dolgoznak, hogy megakadályozzák a teljes Duna-ág beszennyeződését. A rendőrség pedig hatalmas erőkkel keresi a tetteseket.

A nádasban 20 cm vastagon áll az olaj 

- írja a Facebook-oldalán Szendőfi Balázs, halkutató, természetfilmes aki többször is kint járt a helyszínen, az ő fotói osztotta meg az OVF is.

Szendőfi egy videót is közzétett az eseményekről:

Minimum hatezer liter olaj került bele a folyóágba pár nappal ezelőtt, a tettes vagy tettesek pedig az éj leple alatt engedték bele a szennyezést a folyóba. Összesen 1800 négyzetméter terület szennyeződött be.

Szigorú munka folyik.

A munkagépek úgy dolgoznak, hogy a legkevésbé kelljen megbolygatni a természetet, a szennyezett növényeket maradéktalanul eltávolítják, hogy elkerüljék a nagyobb ökológiai kárt. A cél, hogy a szennyezett terület határait ne tolják ki, így a számukra kijelölt munkaterületet sem hagyhatják el.

Közben ipari búvárok bevonásával keresik azt a helyet, ahol beleereszthették a folyóba az olajat. Valószínűsíthető, hogy egy kiömlőnyílásnál került bele az olaj a vízbe.

Az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, amelynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt - olvasható az OVF szerdai közleményében.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz,

hogy minél hamarabb a tettesek nyomára bukkanjon, a helyi civilek által felajánlott nyomravezetői díj már 1 millió forint felett jár.

A szakemberek azt mondják,

a kár óriási, éveket vehet igénybe, míg eltüntetik az olajszennyezés minden nyomát a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon.

Az olaj amúgy mérhetetlen károkra képes, egy liter belőle egymillió liter édesvizet képes szennyvízzé változtatni. A víz tetején lebegve pedig megakadályozza, hogy oxigén jusson a mélybe 

- ecsetelte a halkutató az Indexnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás